Ελλάδα

Μοναδικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας

Από , 04/03/2015

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα (ή Εβδομάδα των Παθών), συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ξεχωριστά ήθη και έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από τις πασίγνωστες μποτήδες στη Κέρκυρας ως τα πασχαλοτράγουδα στη Καλαμπάκα, κάθε παράδοση ντύνει με ένα μοναδικό και ιδιόμορφο τρόπο τον πολιτιστικό και θρησκευτικό προφίλ της Ελλάδας. Αυτήν την περίοδο, ο θρησκευτικός τουρισμός φτάνει στο απόγειο του καθοδηγώντας τους πιστούς σε εναλλακτικούς προορισμούς.

Ιδιαίτερα πασχαλινά ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

ΜΠΟΤΗΔΕΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ

Πασχαλινό Έθιμο Κέρκυρας:  Μποτήδες

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινά ξημερώματα με το έθιμο του τεχνητού σεισμού ενώ μερικές ώρες αργότερα (στις 11.00 πμ) γίνεται η Πρώτη Ανάσταση με τη ρίψη των “μπότηδων”. Το συγκεκριμένο έθιμο, αποτελεί επιρροή των Ενετών, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών), να ρίχνουν από τα παράθυρα τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Στις μέρες μας, τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες  στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό.
Μια διαφορετική ερμηνεία δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση. Δεδομένου ότι το Πάσχα βρίσκεται στην αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά ρίχνονται. Μετά το σπάσιμο των κανατιών, οι Φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας χαρούμενα εμβατήρια.

Την ίδια ώρα στην “Πίνια”, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το έθιμο της “μαστέλας”. Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα “για το καλό”. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα για να μαζέψει τα κέρματα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώνεται από τον Οργανισμό Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (Ο.Κ.Ε.).

ℹ️ Περισσότερα έθιμα και πληροφορίες για την Κέρκυρα, για την περίοδο του Πάσχα και μη, θα βρεις στο επίσημο site του Δήμου Κέρκυρας www.corfu.gr.

Πρόταση διαμονής:

Η διαμονή σου στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μπορεί να ξεκινήσει από 19 ευρώ το δίκλινο ανά διανυκτέρευση. Αν για σένα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκεσαι στο κέντρο των εκδηλώσεων (δηλαδή της πόλης), τότε ψάξε το ξενοδοχείο σου εδώ. Πρόταση μας για πολυτελή διαμονή, το ξενοδοχείο Φωλιές στο κέντρο της Κέρκυρας με το δίκλινο να ξεκινά από 68 ευρώ.

ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

ΧΙΟΣ

Πασχαλινό Έθιμο:  Βροντάδο – Ρουκετοπόλεμος

Ο Βροντάδος εκτείνεται βόρεια της πόλης της Χίου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού. Εδώ κατοικούν οι περισσότεροι καπεταναίοι και ναυτικοί του νησιού. Το έθιμο των ρουκετών που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Αρχικά, οι κάτοικοι των δύο ενοριών των εκκλησιών που βρίσκονται αντικριστά, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια. Με το πέρασμα του χρόνου αυτά εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες- βεγγαλικά, που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι νίτρο, θειάφι και μπαρούτι και για την κατασκευή τους απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία που κληροδοτείται πια από γενιά σε γενιά.

Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά. Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό.

ℹ️ Βρες περισσότερα έθιμα της Χίου – και λόγους να την επισκεφτείς – εδώ. Στο επίσημο site της, www.chios.gr, θα βρεις πληροφορίες για να ανακαλύψεις την πλευρά του νησιού που σε εκφράζει.

Πρόταση διαμονής:

Για να βιώσεις από κοντά το διάσημο Ρουκετοπόλεμο, επέλεξε να μείνεις κοντά στις εκκλησίες Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Για την ημέρα της εκδήλωσης (Μεγάλο Σάββατο) οι προσφορές στη γύρω περιοχή ξεκινούν από 30 ευρώ.

ΙΕΡΟΣ ΝΙΠΤΗΡΑΣ

ΠΑΤΜΟΣ


Πασχαλινό Έθιμο της Πάτμου: Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα

Η τελετή του ιερού νιπτήρα είναι ένα θρησκευτικό έθιμο και πρόκειται για την αναπαράσταση της πράξης του Ιησού πριν το Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός πήρε μια λεκάνη νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Η αναπαράσταση λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία Ξάνθου, μπροστά στο Δημαρχείο. Τους 12 Αποστόλους υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί, το ρόλο του Χριστού, ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός. Η αναπαράσταση γίνεται μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα με τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα ως «πρωταγωνιστές» μέχρι την ώρα που ο ηγούμενος θα ραντίσει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό. Έπειτα η πομπή επιστρέφει στο μοναστήρι.

ℹ️ Χρήσιμες πληροφορίες για το νησί της Πάτμου θα βρεις στο patmos-island.com.

Πρόταση διαμονής:

Όπως συμβαίνει σε όλα τα νησιά, έτσι και στην Πάτμο για τη διαμονή σου μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο, μεμονωμένες κατοικίες και πολυτελή ξενοδοχεία. Οι τιμές στη Χώρα της Πάτμου τη Μεγάλη εβδομάδα ξεκινούν από 29 ευρώ. Για περισσότερες προσφορές και πληροφορίες κάνε την αναζήτηση σου εδώ.

ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

Πασχαλινά Έθιμα Μετεώρων:

Το επιβλητικό λίθινο δάσος των Μετεώρων με τα μοναστήρια με την πλούσια ιστορία προσφέρεται ως ιδανικός προορισμός για τη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η λειτουργική προσέγγιση, τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε μοναστηριού στα Μετέωρα.

Έθιμο της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως στην Καλαμπάκα

Στην περιοχή της Καλαμπάκας κατά τη μεγάλη εβδομάδα διαδραματίζεται το έθιμο της Σταυροπροσκύνησης. Η Τρίτη Κυριακή των Νηστειών ονομάζεται «Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης». Μετά από τη μεγάλη Δοξολογία στον όρθρο, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Στο τέλος κάθε λειτουργίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.  Οι γυναίκες ανεβαίνουν στο βράχο της «μικρής Αιάς», όπως λέγεται, τραγουδώντας τα γνωστά πασχαλοτράγουδα. Στη συνέχεια κατεβαίνουν στον Άγιο Αντώνιο, το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στα ριζά του βράχου πιάνοντας χορό επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τραγούδια της Πασχαλιάς και αφού χτυπήσει η καμπάνα της Μεγάλης Εκκλησιάς -όπως αποκαλούσαν οι παλιοί Καλαμπακιώτες τον Ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου-  μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.

ℹ️ Βρες όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς για τις Ιερές Μονές, τις δραστηριότητες στη γύρω περιοχή, πως θα πας καθώς και tips για φαγητό και έξοδο στο visitmeteora.travel.

Πρόταση διαμονής:

Οι πιο κοντινές περιοχές κοντά στα Μετέωρα είναι η Καλαμπάκα και το Καστράκι. Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 29 ευρώ. Δες όλες τις προσφορές με ένα κλικ εδώ! Για διαμονή με θέα και ποιότητα παροχών σου προτείνουμε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο «Αμαλία» στην περιοχή της Καλαμπάκας, με δωμάτια από 86 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΥΔΡΑ

εθιμα πασχα ελλαδα

Πασχαλινό Έθιμο Ύδρας: Η Θαλασσινή Περιφορά του Επιταφίου

Το Πάσχα στην Ύδρα είναι σίγουρα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχεις ζήσει. Σε αυτό το νησί της Ελλάδος με την ένδοξη ιστορία οι ντόπιοι ξέρουν να κρατούν τις παραδόσεις.

Όποιος επιλέξει να περάσει αυτές τις άγιες μέρες στο νησί της Ύδρας θα ζήσει από κοντά τη μοναδική εμπειρία της περιφοράς του επιταφίου στη συνοικία Καμίνι. Ο επιτάφιος εδώ μπαίνει στη θάλασσα όπου διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική την οποία απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Στη συνέχεια τέσσερις επιτάφιοι συναντώνται στο κεντρικό λιμάνι.

Την ημέρα του Πάσχα ο Ιούδας κρεμασμένος παραδίδεται στις φλόγες αφού πρώτα «τιμωρηθεί» από τα όπλα των ντόπιων.

ℹ️ Μάθε περισσότερο για το Πάσχα στην Ύδρα στο site hydra-tours.com

Πρόταση διαμονής:

Η Ύδρα αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα δημοφιλή ελληνικό προορισμό κατά την περίοδο του Πάσχα και προσελκύει αρκετούς τουρίστες. Οι τιμές των ξενοδοχείων για τις μέρες του Πάσχα ξεκινούν από 45 ευρώ. Φρόντισε να κλείσεις εγκαίρως τη διαμονή σου!

ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

εθιμα πασχα ελλαδα

Πασχαλινό Έθιμο Λεωνίδιου: Αερόστατα στον ουρανό

Οι γυναίκες τραγουδώντας στους κήπους μαζεύουν τριαντάφυλλα, αγριολούλουδα, βιολέτες λευκές, κόκκινες, μωβ για να κεντήσουν τα στεφάνια και να πλέξουν τους σταυρούς που θα στολίσουν τους Επιταφίους της Μεγάλης Παρασκευής, για να πραγματοποιήσουν μια μαγευτική περιφορά στις γειτονιές του Λεωνιδίου την πένθιμη αυτή νυχτιά. Τα κορίτσια κόβουν πορτοκάλια, νεράντζια και ότι φρούτο φανταστείς από τα δέντρα για να τα κάνουν φαναράκια που θα φωτίσουν  τους δρόμους και τα παραδοσιακά σοκάκια της αγοράς.

Το αποκορύφωμα όμως, η έκσταση της δημιουργίας η εκδήλωση της ελευθερίας, το νόημα της Ανάστασης είναι η κατασκευή των αεροστάτων, που μικροί, μεγάλοι άντρες και γυναίκες, επιδίδονται εβδομάδες πριν το Μεγάλο Σάββατο που έχουν την τιμητική τους και μοναδική παρουσία.

Δεκαέξι πολύχρωμες λεπτές κόλλες ενώνονται και στη βάση τους πλεγμένο ένα στρογγυλό καλάμι που πάνω στο σταυρωτό σύρμα του θα μπει η “κολημάρα”, το πανί ποτισμένο με λάδι και λίγο πετρέλαιο, τα καύσιμα για να το απελευθερώσουν.

Δεν είναι ένα και δύο. Πάνω από 1.000 τέτοια αερόστατα, απ’ όλες τις ενορίες του Λεωνιδίου, θα κάνουν το ταξίδι τους τη γλυκιά αναστάσιμη βραδιά, συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια, δηλώνοντας ταυτόχρονα την Ανάσταση της ψυχής, την απελευθέρωση, την κάθαρση από τα δεινά, τον εξορκισμό του κακού στον οποίο συμβάλλουν βέβαια τα βαρελότα, οι δυναμίτες και τα βεγγαλικά που με τον πιο προσεκτικό τρόπο πετάγονται από τους άντρες και τους μεγαλύτερους.

Το κάψιμο του Ιούδα, σωρός από ξύλα, αφάνες και κλαδιά συμπληρώνει την εικόνα της Ανάστασης.

Κι όλα αυτά με το Χριστός Ανέστη!

ℹ️ Στο Λεωνίδιο θα απολαύσεις ένα τελείως διαφορετικό Πάσχα. Ενημερώσου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας, μάθε για τα έθιμα, τις παραδόσεις της περιοχής και βρες χρήσιμες πληροφορίες για το Λεωνίδιο στην επίσημη ιστοσελίδα του, leonidion.gr.

Πρόταση διαμονής:

Τα δωμάτια στο Λεωνίδιο ξεκινούν από μόλις 30 ευρώ. Η πρόταση μας, το τεσσάρων αστέρων Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη, με το δίκλινο να ξεκινά από 70 και το πρωινό να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

ΒΑΓΙΑ

ΤΗΝΟΣ

εθιμα πασχα ελλαδα

Πασχαλινό Έθιμο Τήνου: Κυριακή των Βαΐων

Η Τήνος είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς των θρησκευόμενων, και πολύ δημοφιλής για το Πάσχα. Δεν είναι λίγοι οι ιεροί χώροι και οι εκκλησιές αφιερωμένοι στην Παναγία στην Τήνο. Το πασχαλινό έθιμο που ξεχωρίζει είναι εκείνο της Κυριακής των Βαΐων.

Την Κυριακή των Βαΐων τα παιδιά έπλεκαν ένα στεφάνι που στόλιζαν με μαργαρίτες. Στη συνέχεια, τριγυρνούσαν στα σοκάκια, περιέφεραν το στεφάνι και προσπαθούσαν με τις “αργινάρες” (ξύλινες ροκάνες) να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή φασαρία για να ξορκίσουν το κακό. Φτάνοντας στη θάλασσα, έριχναν το στεφάνι στο νερό. Δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή της Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι τραγουδούσαν το: “Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό !” Στη λειτουργία  τα “βάγια” κρέμονται από τα καντήλια και τους πολυελαίους της εκκλησίας και οι πιστοί προσπαθούν να τα πιάσουν για να τα φυλάξουν όλο το χρόνο.

ℹ️ Ανακάλυψε τα έθιμα, τις παραδόσεις και τα «μυστικά» της Τήνου στο tinosecret.gr.

Πρόταση διαμονής:

Η διαμονή σου στη Χώρα της Τήνου μπορεί να σου κοστίσει μόλις 23 ευρώ. Με λίγα περισσότερα χρήματα έχεις πολλές ακόμα επιλογές, δες όλες τις προσφορές εδώ. Η προταση μας: το περιποιημένο Ανεμολόγιο, στην περιοχή Λαούτη, με αυτόνομες κατοικίες που ξεκινούν από 45 ευρώ, με πρωινό.

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πασχαλινό Έθιμο Καλαμάτας: Σαϊτοπόλεμος – Το ζεϊμπέκικο της φωτιάς

Ένα από τα πιο παλιά πασχαλινά έθιμα στην Μεσσηνία με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας είναι ο Σαϊτοπόλεμος. Ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821 το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και λίγες άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία. Κάθε Χρόνο μετά την Καθαρή Δευτέρα διάφορες ομάδες που αποκαλούνται “Μπουλούκια” αρχίζουν την σαρανταήμερη προετοιμασία τους.

Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων πραγματοποιούν το σαϊτοπόλεμο. Το έθιμο προήλθε από μια ευφυή χρήση των Ελλήνων στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Αρχικά ήταν αυτοσχέδιες κατασκευές, όπου με χρήση μπαρουτιού τοποθετημένο σε αδειασμένο καλάμι, απελευθέρωναν ισχυρή φλόγα από την μια πλευρά που τρομοκρατούσε τα υποζύγια των Τούρκων ιππέων. Μετά το πέρας του πολέμου αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές εξελίχθηκαν και μετατράπηκαν στο γνωστό έθιμο του Σαϊτοπόλεμου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 20.30, στην Τοπική Κοινότητα Αιθαίας (κεντρική πλατεία)  λαμβάνουν χώρα τα έθιμα του Σαϊτοπόλεμου και το κάψιμο του Ιούδα.

ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο kalamata.gr

Πρόταση διαμονής:

Αν θέλεις να βιώσεις από κοντά ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821 δεν έχεις παρά να κλείσεις ξενοδοχείο στην Καλαμάτα. Το δωμάτιο σου στην πόλη της Καλαμάτας μπορεί να σου κοστίσει μόλις 28 ευρώ. Αν αναζητάς πολυτελή διαμονή σε εξαιρετικές τιμές τότε επίλεξε το τεσσάρων αστέρων Pharae Palace, στο κέντρο της πόλης, με δίκλινο από 77 ευρώ και δωρεάν πρωινό.

ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

ΚΡΗΤΗ

εθιμα πασχα ελλαδα

Πασχαλινό Έθιμο Κρήτη: Το Κάψιμο του Ιούδα

Στην Κρήτη, τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολλά και πέρα από τα γνωστά που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα στα χωριά της Κρήτης -κυρίως- τηρούνται τα εξής:

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν ακούν τραγούδια, δεν τραγουδάνε ούτε σφυρίζουν, στα καφενεία δεν παίζουν χαρτιά και με ένα σπαούλι (σπάγκο) κρεμούν τον Φάντη της τράπουλας από το ταβάνι. Τα αγόρια και οι μεγάλοι άντρες όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κόβουν ξύλα κυρίως κατσοπρίνια, ασπαλάθους και άλλους θάμνους και το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν τη ρεματιά ύψους 3-4 μέτρων και πλάτους 6-8 μέτρων για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα. Την Μεγάλη Πέμπτη φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα, τον «Ιούδα», τον οποίο περιφέρουν σε όλα τα σπίτια του χωριού και τον χτυπούν και κακίζουν για την αισχρή προδοσία του. Οι γυναίκες δίνουν ό,τι παλαιά ρούχα έχουν για να ντυθεί «ο βρώμος ο Ιούδας», τον οποίο παραγεμίζουν με άχερα. Τα αρνιά για το Πάσχα σφάζονται Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη.

Οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύουν από τους κήπους κρίνους, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς και άλλα λουλούδια για το στολισμό του Επιταφίου τη Μεγάλη Πέμπτη. Στην Κρήτη και ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της Εκκλησίας πριν την περιφορά του Επιταφίου τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, έστω και πολλές γενεές πίσω.

Το Μεγάλο Σάββατο, το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται πάνω στη ρεματιά με τα ξύλα, για το φόβο των Ιουδαίων, δηλαδή των γειτονικών χωριών που επιδιώκουν να κλάψουν τον Ιούδα. Το βράδυ της Ανάστασης, με το Χριστός Ανέστη, τα κοπέλια βάζουν φωτιά στον Ιούδα, ο οποίος καίγεται με τα απαραίτητα μπαλοταρίσματα.  Την μέρα της Ανάστασης ακόμα και εχθροί δίνουν το φιλί της Αγάπης στο προαύλιο της εκκλησίας.

ℹ️ Αν θέλεις να διαβάσεις περισσότερα πασχαλινά έθιμα της Κρήτης μεταβιβάσου στο site kritikiparadosi.gr.

Πρόταση διαμονής:

Η επίσκεψη σου στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα σου θυμίσει καλοκαιρινές διακοπές, με τη διαφορά ότι θα στοιχίσει ελάχιστα. Οι τιμές των καταλυμάτων κυμαίνονται σε πολύ φυσιολογικά, έως χαμηλά, επίπεδα. Η διαμονή στα Χανιά ξεκινά από 27 ευρώ το δίκλινο. Το δίκλινο δωμάτιο στο κέντρο του Ρέθυμνου μπορεί να σου κοστίσει μόλις 24 ευρώ. Στο Ηράκλειο οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από 26 ευρώ, ενώ στον Άγιο Νικόλαο τα δωμάτια για την περίοδο του Πάσχα κοστίζουν από 20 ευρώ.

Όσα τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, τόσες και οι επιλογές σου. Μάθε όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα.


Για περισσότερη έμπνευση διάβασε: