Δεύτερη σε ποσοστό αύξησης ξενοδοχειακών τιμών έρχεται η Ελλάδα, μετά την Ελβετία

Από , 05/03/2015

Το επίπεδο τιμών κάθε προορισμού αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζει αν θα είναι η τελική ή όχι επιλογή του ταξιδιώτη. Οι μεταβολές ανά προορισμό είναι αξιοσημείωτες και πολλές φορές ιδιαίτερα σημαντικές. Πώς διαμορφώθηκαν, λοιπόν, οι τιμές σε ετήσια και μηνιαία βάση, τόσο σε ελληνικούς όσο και διεθνείς προορισμούς; Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) ) για το μήνα Μάρτιο 2015.

Διακρατική σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών:

Η κατάταξη μεταβολών των ξενοδοχειακών τιμών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, διαμορφώνεται με την Ελβετία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ετήσιας αύξησης και την Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, να ακολουθουν δεύτερες. Πιο συγκεκριμένα, η Ελβετία παρουσίασε ετήσια μεταβολή της τάξεως του 15 τοις εκατό, με την Ελλάδα και την Ισπανία να ακολουθούν με αύξηση τιμών ίση με 14 τοις εκατό. Στον αντίποδα, πρώτη στις μειώσεις έρχεται η Ρωσία, όπου συνεχίζονται οι μειώσεις στις ξενοδοχειακές τιμές, αυτή τη φορά με ετήσια μεταβόλη της τάξεως του 34 τοις εκατό.

Αξιοσημείωτες αυξητικές τάσεις φαίνεται να έχουν και οι τιμές στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Πορτογαλλία, οι οποίες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά εννέα τοις εκατό. Μόλις κατά ένα τοις εκατό περισσότερο διαμορφώθηκαν οι τιμές στην Τσεχία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10 τοις εκατό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μειωμένες ωστόσο σε σχέση με το 2014 κατά τρία τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών στους διεθνείς προορισμούς:

european

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών:

Αντίστοιχα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον αποκλειστικά σε ελληνικούς προορισμούς, παρατηρείται ότι πληθώρα αυτών είχε μειωτικές τάσεις στις τιμές τους, με κυριότερη την Καστοριά, η οποία για το μήνα Μάρτιο άγγιξε ποσοστό μείωσης έως και 20 τοις εκατό. Αρκετά μεγάλες μειώσεις υπήρξαν τόσο στην Καβάλα, όσο και στην Πάτρα, με ποσοστά 13 και 10 τοις εκατό αντίστοιχα. Από τους ελληνικούς προορισμούς δεν έλειπαν και οι αυξήσεις στις τιμές, με κυριότερη αυτή στη Μονεμβασιά, όπου η ετήσια μεταβολή άγγιξε το 15 τοις εκατό και αντίστοιχα το 21 τοις εκατό σε μηνιαία βάση.

Σε μηνιαία βάση, σημαντική φαίνεται η μείωση τιμών στην Ξάνθη, όπου ελλατώθηκαν κατά 19 τοις εκατό, όπως και στη Λάρισα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών στους ελληνικούς προορισμούς:

greek

Τη λίστα με τον μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Φεβρουαρίου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών κυπριακών προορισμών:

Αντίστοιχα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον αποκλειστικά σε κυπριακούς προορισμούς, παρατηρείται ότι πληθώρα αυτών είχε ιδιαίτερα μεγάλες μεταβολές, τόσο αυξητικές όσο και μειωτικές. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος φαίνεται να είναι στον Πρωταρά, όπου οι τιμές κατέβηκαν κατά 46 τοις εκατό, παραμένοντας ωστόσο σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.  Αρκετά μεγάλη μείωση τιμών είχαν και τα ξενοδοχεία στην Πέγεια, με τιμές που ελαττώθηκαν κατά 24 τοις εκατό συγκριτικάμε πέρυσι και πέντε τοις εκατό σε σχέση με τον Φεβρουάριου του τρέχοντος έτους. Αυξήσεις σε ετήσια βάση είχαν η Λευκωσία, κατά οκτώ τοις εκατό σε ετήσια βάση και η Πόλη Χρυσοχούς με το μεγαλύτερο αυξητικό ποσοστό, 13 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι και 77 τοις εκατό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Με τις τιμές, ωστόσο, να έχουν τόσο αυξητικές όσο και μειωτικές τάσεις, η Κύπρος στο σύνολό της κατάφερε να διατηρήσει σχετικά σταθερή τη μέση τιμή των ξενοδοχείων της.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών στους κυπριακούς προορισμούς:

cypr

 

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Ηπείρου:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Ηπείρου:

epirus

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Μακεδονίας

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Μακεδονίας:

macedonia

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

pelop

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Θεσσαλίας:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Θεσσαλίας:

thess

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Θράκης:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Θράκης:

thrace

 

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από δύο εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από περισσότερα από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.