Πρωταγωνίστρια και αυτό το μήνα η Αθήνα στις αυξήσεις ξενοδοχειακών τιμών

Από , 02/04/2015

Οι ξενοδοχειακές τιμές στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, ακολουθώντας την πορεία που ήδη είχαν χαράξει από τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο κατά τον Απρίλιο. Φυσικά, από αυτές δε λείπει και η Αθήνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμολογιακές αλλαγές σε επιμέρους ελληνικούς προορισμούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) ) για το μήνα Απρίλιο 2015, για διεθνείς αλλά και εθνικούς προορισμούς.

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε ευρωπαϊκές πόλεις:

Η κατάταξη μεταβολών των ξενοδοχειακών τιμών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, διαμορφώνεται με το Πόρτο να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2014, της τάξεως του 45 τοις εκατό. Μεγάλη ωστόσο είναι και αντίστοιχη μηνιαία μεταβολή στις τιμές του Πόρτο, με 37 τοις εκατό. Αυξήσεις μεταξύ 19 και 24 τοις εκατό παρουσιάζουν διεθνείς προορισμοί όπως το Δουβλίνο, η Βουδαπέστη, η Σεβίλλη και το Μάντσεστερ. Η Αθήνα ακολουθεί με ετήσια αυξητική τάση ύψους 18 τοις εκατό, ενώ συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι τιμές έχουν μεταβληθεί κατά 21 τοις εκατό. Κατά 17 τοις εκατό έχουν αυξηθεί οι τιμές σε Άμστερνταμ, Λίβερπουλ και Κοπεγχάγη, προορισμοί που πέρυσι είχαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα, ιδιαίτερα μεγάλη αυξητική τάση φαίνεται να έχουν οι τιμές των ξενοδοχείων του Άμστερνταμ και σε σχέση με το Μάρτιου του 2015, καθώς η μηνιαία μεταβολή κυμαίνεται στα 46 τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 10 μεγαλύτερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών στους διεθνείς προορισμούς:

Prices_eur_cities

 

Τη λίστα με τον μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Απριλίου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών:

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στην Ελλάδα και στη διαμόρφωση τιμών στις διάφορες πόλεις της, παρατηρούνται αρκετές αυξήσεις, αλλά και κάποιες μειώσεις. Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζονται στο όμορφο Ναύπλιο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, με 28 και 15 τοις εκατό αύξηση ξενοδοχειακών τιμών, αντίστοιχα. Εξίσου μεγάλες μεταβολές προς τα πάνω φαίνεται να έχει και το Καρπενήσι, το οποίο σε σχέση με πέρυσι είναι ακριβότερο κατά 25 τοις εκατό ενώ συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, κατά 12 τοις εκατό. Καμία μεταβολή σε σχέση με το Μάρτιο δεν είχαν οι τιμές των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, ενώ συγκριτικά με την ίδια εποχή το 2014, οι αυξήσεις αγγίζουν μόνο το τέσσερα τοις εκατό. Μειώσεις σε σχέση με το περασμένο έτος φαίνεται να έχει κυρίως η Πάτρα και ο Βόλος, πόλεις που είναι κατά δύο και επτά τοις εκατό,αντίστοιχα, πιο οικονομικές. Τα ξενοδοχεία του Βόλου μάλιστα, μείωσαν τις τιμές τους και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κατά έξι τοις εκατό, όπως και η Αράχωβα, κατά οκτώ τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε ελληνικούς προορισμούς:

greek_cities_prices

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

 

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών κυπριακών προορισμών:

Αναφορικά με την Κύπρο, οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μεταβολές. Αρχικά, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στη μηνιαία μεταβολή των τιμών των ξενοδοχείων της Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 17 τοις εκατό, ενώ συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2014 μειώθηκαν κατά τρία τοις εκατό. Αύξηση ύψους 16 τοις εκατό έχει και η Τόχνη, όπου παρότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16 τοις εκατό.

Μειωτικές τάσεις γενικά παρουσιάζονται σε ετήσια βάση, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζεται στην πόλη Πέγεια, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 38 τοις εκατό. Μειώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη στην Κακοπετριά, την Αγία Νάπα και την Πάφο.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε κυπριακούς προορισμούς:

cypriot_cities_prices

 

 

Διαμόρφωση τιμών σε προορισμούς της Θεσσαλίας

Γενικότερες μειώσεις στις ξενοδοχειακές τιμές παρατηρούνται στους θεσσαλικούς προορισμούς, με κυριότερη τη μείωση σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους στην Τσαγκαράδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των ξενοδοχείων στην Τσαγκαράδα μειώθηκαν κατά  16 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι, ενώ παρέμειναν απόλυτα σταθερές σε σχέση με τις τιμές του Μαρτίου 2015. Ελαττώσεις στις τιμές έχουν και τα ξενοδοχεία του Βόλου, όπου τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά έξι και επτά τοις εκατό αντίστοιχα.

Αύξηση τιμών, ωστόσο, φαίνεται να έχουν τα ξενοδοχεία στην Καλαμπάκα, τα οποία κατά τον περασμένο μήνα ήταν κατά 14 τοις εκατό φθηνότερα και κατά πέντε τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι. Αυξήσεις υπάρχουν και στη Λάρισα, με τα ξενοδοχεία να ανεβάζουν κατά μέσο όρο τις τιμές τους από τα 65 ευρώ στα 70.

thessaly-cities_prices

 

Διαμόρφωση τιμών στα Επτάνησα

Ενδιαφέρουσες μεταβολές φαίνεται να έχουν και οι ξενοδοχειακές τιμές σε μηνιαία βάση στα Επτάνησα. Μικρή αύξηση τιμών έχουν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας, όπου οι τιμές μεταβλήθηκαν μόνο κατά ένα τοις εκατό. Στη Λευκάδα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17 τοις εκατό συγκριτικά με το Μάρτιο, διαμορφώνοντας κατά μέσο όρο την τιμή του Απριλίου στα 63 ευρώ. Στην Κεφαλονιά οι τιμές φαίνεται να μειώθηκαν από τα 62 ευρώ που ήταν το Μάρτιο κατά μέσο όρο, στα 57 για τον τρέχοντα μήνα.  Αύξηση κατά 12 τοις εκατό έχουν και οι ξενοδοχειακές τιμές της Ζακύνθου, ενώ οι τιμές στα Κύθηρα ανέβηκαν μόλις κατά έξι τοις εκατό.

ionian_islands_prices

 

Διαμόρφωση ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

Τόσο αυξήσεις, όσο και μειώσεις παρουσιάζονται στις τιμές των ξενοδοχείων της Πελοποννήσου, σε μηνιαία αλλά και ετήσια βάση. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις τιμές του Ναυπλίου, οι οποίες ανέβηκαν κατά μέσο όρο στα 101 ευρώ για τον Απρίλιο. Οι τιμές φαίνεται να ανέβηκαν πολύ και στην Καλαμάτα αλλά και στην Ολυμπία, με 23 και 29 τοις εκατό αύξηση αντίστοιχα. Κατά 18 τοις εκατό υψηλότερες και οι ξενοδοχειακές τιμές στη Σπάρτη. Μεγάλη μείωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε στις τιμές των ξενοδοχείων της Βυτίνας, οι οποίες ελαττώθηκαν κατά 39 τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

peloponnese_cities_prices

 

Διαμόρφωση ξενοδοχειακών τιμών στην Κρήτη:

Από γενικότερες αυξήσεις χαρακτηρίζεται ο τρέχων μήνας όσον αφορά στις ξενοδοχειακές τιμές σε κρητικούς προορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στο Ηράκλειο ανέβηκαν κατά μέσο όρο στα 79 ευρώ, από τα 72 που ήταν ένα μήνα πριν. Δώδεκα τοις εκατό μηνιαία αύξηση και στα Χανιά, προορισμός που φαίνεται να έχει κλέψει τις καρδιές των τουριστών, οι οποίοι σπεύδουν να τα επισκεφθούν κατά τις πασχαλινές τους διακοπές, με τις τιμές να αγγίζουν τα 73 ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο, με μεταβολή της τάξεως του 15 τοις εκατό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Κρήτης:

crete_prices

O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από δύο εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από περισσότερα από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.