Η Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ξενοδοχειακών τιμών για το μήνα Μάιο

Από , 07/05/2015

Τόσο αυξήσεις, όσο και μειώσεις χαρακτηρίζουν την πορεία των ξενοδοχειακών τιμών για το μήνα Μάιο στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Η Αθήνα διατηρεί τη θέση της μεταξύ των πρώτων στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες τιμολογιακές αλλαγές. Σε ποια θέση βρίσκεται αυτό το μήνα η ελληνική πρωτεύουσα; Ποιοι άλλοι ελληνικοί προορισμοί έχουν μεταβάλλει σημαντικά τις τιμές τους; Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμών της www.trivago.gr (trivago Hotel Price Index (tHPI) ) για το μήνα Μάιο 2015, για διεθνείς αλλά και εθνικούς προορισμούς.

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε ευρωπαϊκές πόλεις:

Οι μεταβολές των ξενοδοχειακών τιμών παρουσιάζουν και αυτό το μήνα μεγάλο ενδιαφέρον, με τις αυξήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης, τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη αλλαγή φαίνεται να έχει γίνει στις τιμές των ξενοδοχείων της Βενετίας, με την τιμή μέσης διανυκτέρευσης να σκαρφαλώνει στα 335 ευρώ, από τα 238 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση της τάξεως του 35 τοις εκατό περίπου παρουσιάστηκε και στα ξενοδοχεία της Πράγας σε σχέση με τον Απρίλιο. Τρίτη έρχεται η Αθήνα με αύξηση 34 τοις εκατό συγκριτικά με τον Απρίλιο και 25,5 τοις εκατό σε σχέση με το Μάιο του προηγούμενου έτους. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η ετήσια αλλαγή στις τιμές του Πόρτο, οι οποίες μεταβλήθηκαν προς τα πάνω κατά 65,7 τοις εκατό. Το Μιλάνο ακολουθεί με ποσοστό αύξησης 51,6 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μηνιαία αύξηση μεταξύ οκτώ και 10 τοις εκατό έχουν οι προορισμοί Ρώμη, Παρίσι, Βιέννη, Λονδίνο και Άμστερνταμ. Τέλος, ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η πορεία τιμών στην όμορφη Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσιάστηκε μείωση τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 15 μεγαλύτερες μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε διεθνείς προορισμούς:

thpi_May_2015

Τη λίστα με το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Μαΐου μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών:

Εστιάζοντας στους ελληνικούς προορισμούς και στις μεταβολές που παρουσιάστηκαν σε πολλούς από αυτούς, παρατηρούνται γενικότερες αυξήσεις στη διαμόρφωση τιμών τους. Στα 84 ευρώ ανήλθε η μέση τιμή διανυκτέρευσης στους Δελφούς για τον τρέχοντα μήνα, με αύξηση 13,5 τοις εκατό σε σχέση με τον Απρίλιο και 25,4 τοις εκατό συγκριτικά με τον περσινό Μάιο. Κατά 11,4 τοις εκατό αυξήθηκαν οι τιμές στο Ηράκλειο τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στο Ναύπλιο, όπου συγκριτικά με πέρυσι, η μέση τιμή διανυκτέρευσης αυξήθηκε κατά 33 τοις εκατό, αγγίζοντας τα 117 ευρώ. Καμία αύξηση δεν παρατηρήθηκε στις ξενοδοχειακές τιμές της Πάτρας συγκριτικά με το Μάιο του 2014, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι σχεδόν αμελητέα. Μείωση παρατηρείται στις Σπέτσες, όπου σε σχέση με πέρυσι οι τιμές είναι κατά 0,9 τοις εκατό χαμηλότερες.

 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε ελληνικούς προορισμούς:

thpiMayGR

*Οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.

 

Διαμόρφωση τιμών στα νησιά του Αιγαίου

Ενδιαφέρουσες μεταβολές φαίνεται να έχουν και οι ξενοδοχειακές τιμές σε μηνιαία βάση στα νησιά του Αιγαίου. Οι μεταβολές είναι τόσο αυξητικές, όσο και μειωτικές. Πιο συγκεκριμένα, πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στη Σκόπελο και στην Ίο, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 67,6 και 65,7 τοις εκατό, αντίστοιχα, πηγαίνοντας από τα 37 στα 58 στη Σκόπελο και από τα 35 ευρώ στα 62 ανά διανυκτέρευση στην Ίο. Στη Σκιάθο, αντίθετα, οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα κατά σχεδόν 50 τοις εκατό, από τα 139 ευρώ στα 70. Σημαντική μείωση είχαν και οι ξενοδοχειακές τιμές της Αμοργού, με μια μείωση ύψους 22,2 τοις εκατό. Απόλυτα σταθερές διατηρήθηκαν οι τιμές σε Αντίπαρο και Αστυπάλαια, ενώ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη είχαν ανοδική πορεία κατά 15,1 και 28,5 τοις εκατό, αντίστοιχα.

thpi_aegean

 

Διαμόρφωση τιμών στα Επτάνησα

Γενικότερες μειώσεις παρουσιάζονται στις ξενοδοχειακές τιμές των Επτανήσων. Πιο συγκεκριμένα,  η μεγαλύτερη μείωση τιμών παρουσιάζεται στην Κέρκυρα, με τιμές χαμηλότερες κατά 9,7 τοις εκατό. Ελάττωση στις τιμές έχουν και τα ξενοδοχεία της Λευκάδας, αγγίζοντας τα 59 ευρώ, από τα 63 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία μείωση παρατηρείται στη Ζάκυνθο, με τις τιμές χαμηλότερες κατά 1,1 τοις εκατό. Αυξήσεις, ωστόσο φαίνεται να έχουν η Κεφαλονιά και τα Κύθηρα, με αμελητέα αύξηση στην πρώτη, της τάξεως του 1,8 τοις εκατό, αλλά αρκετά μεγαλύτερη στα Κύθηρα, όπου η μεταβολή αγγίζει το 29,4 τοις εκατό.

thpi_ionio

 

Διαμόρφωση μέσων ξενοδοχειακών τιμών στην Κρήτη:

Γενικότερες αυξήσεις φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές της Κρήτης για το μήνα Μάιο. Πιο αναλυτικά, οι μέσες τιμές των κρητικών ξενοδοχείων διαμορφώνονται ως εξής: Η μεγαλύτερη μεταβολή σε μηνιαία βάση φαίνεται να είναι στα ξενοδοχεία στον Άγιο Νικόλαο, όπου υπήρξε αύξηση κατά 37,9 τοις εκατό, ενώ συγκριτικά με το περασμένο έτος, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16,5 τοις εκατό. Αυξητικές τάσεις έχουν και οι τιμές στο Ρέθυμνο, όπου η μέση τιμή διανυκτέρευσης ανέρχεται στα 91 ευρώ. Προς τα πάνω χαράζουν πορεία και οι τιμές στο Ηράκλειο, όπου τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 11,4 τοις εκατό. Η μοναδική μείωση υπήρξε στις ξενοδοχειακές τιμές των Χανίων, όπου συγκριτικά με πέρυσι μειώθηκαν κατά 3,7 τοις εκατό, αυξάνοντας ωστόσο τις τιμές σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 8,2 τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Κρήτης:

thpi_crete

 

 

Διαμόρφωση ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

Υψηλότερες κατά μόλις 15,8 τοις εκατό παρουσιάζονται οι ξενοδοχειακές τιμές κατά μέσο όρο στο Ναύπλιο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα 117 ευρώ. Αυτή η μεταβολή υποδεικνύει αύξηση 33 τοις εκατό σε ετήσια βάση. Καμία μεταβολή δεν έχει πραγματοποιηθεί στις τιμές των ξενοδοχείων της Πάτρας συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ στους υπόλοιπους προορισμούς οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση. Χαρακτηριστικά, οι ξενοδοχειακές τιμές της Ολυμπίας για το μήνα Μάιο ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ, με ετήσια αύξηση 31,1 τοις εκατό, αφού κατά το Μάιο του 2014 η μέση τιμή ήταν στα 61 ευρώ. Σημαντική αύξηση έχουν και οι ξενοδοχειακές τιμές των Καλαβρύτων, όπου σε σχέση με πέρυσι ανέβηκαν κατά 33,3 τοις εκατό. Μειώσεις, ωστόσο παρουσιάστηκαν σε μηνιαία βάση στα Τρίκαλα Κορινθίας, στη Βυτίνα και στα Καλάβρυτα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε προορισμούς της Πελοποννήσου:

thpi_peloponnese

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών κυπριακών προορισμών:

Γενικότερες μειώσεις παρατηρούνται στις ξενοδοχειακές τιμές της Κύπρου, σε ετήσια βάση, καθιστώντας τα ξενοδοχεία της Κύπρου πιο οικονομικά προσιτά. Πιο συγκεκριμένα, χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι φαίνεται να έχουν τα ξενοδοχεία στη Λεμεσό, στην Πάφο, στην Αγία Νάπα και στην Κακοπετρία, με τις τιμές χαμηλότερες σε ποσοστά μεταξύ 0,9 και 10,1 τοις εκατό. Η μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή παρουσιάζεται στην Πέγεια, όπου οι τιμές από τα 107 ευρώ που ήταν πέρυσι έπεσαν στα 70, είχαν δηλαδή μείωση ύψους 34,6 τοις εκατό. Καμία μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος δεν παρουσιάστηκε στις τιμές των ξενοδοχείων της πόλης Τόχνη, ενώ μικρές αυξήσεις υπάρχουν στη Λάρνακα και στη Λευκωσία.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε κυπριακούς προορισμούς:

thpi_cyprus

O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από δύο εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα. Το tHPI αντανακλά τις ξενοδοχειακές τιμές της online ξενοδοχειακής αγοράς της Ευρώπης: οι τιμές διανυκτέρευσης από περισσότερα από 200 online sites κρατήσεων και αλυσίδες ξενοδοχείων διαμορφώνουν το μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης.