Ταξίδι με προορισμό τη «Γη της καλοσύνης»

Από , 24/05/2015

Ένα όνειρο, ένα ποδήλατο, ένας άντρας και αμέτρητοι μικροί ήρωες συνθέτουν αυτό το ιδιαίτερο project με το όνομα «Around Good World». Ένας κόσμος γεμάτος περιπέτειες, τόσο συναρπαστικός όσο και τρομακτικός. Ποιος επιλέγει να ταξιδέψει στην καθημερινότητα του σημερινού πλανήτη με μόλις ένα σακίδιο στον ώμο με τα βασικά;  Ο Αποστόλης Τσεπαπαδάκης. Πολλοί θα το αποκαλέσουν ονειροπόλο, μερικοί ίσως και τρελό, μα εκείνος έχει ένα σκοπό: Να γυρίσει όλο τον κόσμο για να αναδείξει την καλοσύνη που υπάρχει σε αυτόν. Όλους τους καθημερινούς αφανείς ήρωες που συντελούν στο να γίνει αυτός ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος να ζεις· που ξέρεις; ίσως κάτι καταφέρνουν…

Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια του κόσμου πρέπει να τη βιώσεις ατόφια. Ακολουθούμε τον Αποστόλη στη μεγάλη περιπέτεια του θέλοντας να γνωρίσουμε ένα κόσμο που μέχρι τώρα μας είναι άγνωστος. Κάνουμε την αρχή γνωρίζοντας τον πρώτο μικρό ήρωα, τον ίδιο τον Αποστόλη, ο οποίος σε αυτό το όμορφο εγχείρημα καλείται να παίξει το ρόλο του αφηγητή, παρουσιάζοντάς μας πολιτισμούς, κουλτούρες, ιστορίες, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

 


 1. Λίγα λόγια για το πριν. Οι επιρροές, η απόφαση και η προετοιμασία.


  Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2004. Χρονιά Ολυμπιακών αγώνων, χρονιά που η εθνική κατέκτησε το Ευρωπαικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και η χρονιά που έκανα το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό. Πήγαμε μαζί με 2 φίλους τότε, για 6 μήνες Erasmus στην Ισπανία. Από τότε κόλλησα το “μικρόβιο” του ταξιδιώτη… Μέσα στα επόμενα 8 χρόνια, είχα γυρίσει με το backpack μου, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης με διάφορους φίλους μου. Κάπου εκεί αποφάσισα να βγω και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.
  Έτσι έκλεισα ένα εισιτήριο προς Ταυλάνδη, για ένα μήνα, χωρίς παρέα αυτή τη φορά… Εκεί ήταν που βίωσα σε μεγάλο βαθμό, το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας. Κατάλαβα ότι όταν ταξιδεύεις μόνος, δεν είσαι ποτέ μόνος… Καθημερινά γνώριζα καινούρια ενδιαφέροντα μέρη, ανθρώπους και εμπειρίες, που θα μου μείνουν για πάντα χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη.

  Την ίδια χρονιά, συμμετείχα σε ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα. Λεγόταν Walk to Greece, και το εμπνεύστηκαν δύο αδερφές καθηγήτριες yoga, με ποντιακές ρίζες. Επειδή η οικογένειά τους ξεριζώθηκε από τις πατρίδες τους και μάλιστα δύο φορές, μία στον Πόντο και μία στο Κιλκίς στον εμφύλιο, έκαναν μία πορεία αλληλεγγύης για όλους τους πρόσφυγες του πλανήτη. Περπάτησαν λοιπόν, όλη τη διαδρομή από το Brno της Τσεχίας, μέχρι τη Θεσσαλονίκη με τα πόδια… Εγώ τότε οδηγούσα το φορτηγάκι με όλο τον εξοπλισμό και ήμουν το support του εγχειρήματος. Μέσα από αυτό το ταξίδι, είδα στην πράξη την καλοσύνη άγνωστων ανθρώπων, όταν πραγματικά τους είχα ανάγκη. Εκεί άρχισε να γεννιέται πρώιμα μέσα στο μυαλό μου η ιδέα, για το Around the Good World.

  Αποστολής Τσεπαπαδάκης ο γυρος του κοσμου με ενα ποδηλατο
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από δύο χρόνια, όταν έκανα ένα ταξίδι σε ΟικοΚοινότητες στην Ελλάδα, ένας πολύ καλός φίλος με ρώτησε “Μα καλά, γιατί δεν ταξιδεύεις με ποδήλατο?” Στην αρχή δεν έδωσα και πολύ σημασία, όταν όμως γύρισα σπίτι, ξεσκόνισα το παλιό 20χρονο ποδήλατό μου και έκανα μερικές βόλτες στα περίχωρα του Ηρακλείου. Μου άρεσε πολύ και το συνέχισα, ώσπου μια μέρα όλα τα προηγούμενα συνδυάστηκαν στο μυαλό μου και έφτασα στο συμπέρασμα ότι θέλω να γυρίσω τον κόσμο με το ποδήλατο!

  Για προθέρμανση έκανα το γύρο της Κρήτης και έπειτα για κυρίως ζέσταμα, το γύρο της Πελοποννήσου. Αυτά τα δύο ταξίδια με έκαναν να πειστώ, ότι ήθελα να συνεχίσω…

 


 1. Το Πλάνο Δράσης


  Την ημέρα θα διανύω περίπου 50 με 60 χλμ, ενώ κάποιες μέρες θα τις αφιερώνω για να ξεκουράζομαι. Θα περνάω ως επί το πλείστον από αγροτικές περιοχές και χωριά, αλλά ταυτόχρονα θα επισκέπτομαι και πόλεις όταν είναι απαραίτητο.
  Όσο θα είμαι στο δρόμο θα μένω κυρίως στη σκηνή μου, αλλά συγχρόνως θα με φιλοξενούν είτε άτομα που γνωρίζω, είτε άτομα που θα γνωρίσω, είτε μέσα από διαδυκτιακές σελίδες φιλοξενίας όπως το couchsurfing, το bewelcome και το warmshowers.
  Δεν μπορώ από τώρα να γνωρίζω την ακριβή διαδρομή, γιατί η πραγματικότητα είναι σχεδόν πάντα διαφορετική από αυτά που σχεδιάζεις! Ένα γενικό πλάνο όμως, είναι αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία παρακάτω.
  χάρτης Αποστολής Τσεπαπαδάκης ο γυρος του κοσμου με ενα ποδηλατο


 1. Χρονικά πλαίσια, περιορισμοί & δυσκολίες του εγχειρήματος


  Σε ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι τόσο άπειρα τα δεδομένα και οι πιθανότητες, που δεν μπορεί κανείς να κάνει ένα ασφαλές υπολογισμό του χρόνου που θα διαρκέσει. Δική μου εκτίμηση είναι ότι θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, με περιθώριο σφάλματος συν-πλην ένα χρόνο.

  Μια από τις κύριες δυσκολίες του εγχειρήματος, είναι τα σύνορα των χωρών και η γραφειοκρατία που απαιτείται για βγάλεις βίζες, κυρίως στις Ασιατικές χώρες. Σε κάποιες χώρες είναι πολύ δύσκολο ή υπερβολικά κοστοβόρο ή ακόμα και αδύνατο να μπεις…

  Ακόμα δύσκολο κομμάτι είναι οι μετακινήσεις, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μέσα μεταφοράς, όπως αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή λεωφορείο. Σε όλες τις παραπάνω μετακινήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό και στο ποδήλατο. Επίσης στην περίπτωση του αεροπλάνου, το κόστος είναι πολύ μεγάλο, όταν παράδειγμα θα χρειαστεί να πετάξω πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, για να φτάσω στην Αμερική. Σε αυτό το κομμάτι θα ήταν πολύ χρήσιμο, να υπήρχε ένας χορηγός ο οποίος θα σπονσοράρει τις πτήσεις που είναι απαραίτητες για το εγχείρημα.


 1. Μαθήματα Ηρωισμού


  Σε όλα τα προηγούμενα ταξίδια μου, ήταν πολλές οι φορές τις οποίες πραγματικά χρειάστηκα τη βοήθεια των συνανθρώπων μου και πάντα κάποιος βρισκόταν εκεί για να με βοηθήσει.

  Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Ουγγαρία, όταν από απροσεξία μου έριξα με την όπισθεν το αυτοκίνητό μας σε ένα μικρό χαντάκι και οι δύο πίσω τροχοί κρέμονταν στον αέρα… Ήταν πολύ συγκινητικό ότι, όλοι όσοι πέρασαν από το σημείο προσπάθησαν να μας βοηθήσουν. Κάποιος πήρε τηλέφωνο κάποιον ο οποίος είχε τζιπ, κάποιος άλλος έφερε τα σχοινιά και με πολύ κόπο καταφέραμε πέντε άτομα να το ξεκολλήσουμε! Το ίδιο έγινε άλλες δύο φορές όταν είχε κολήσει μέσα σε λάσπες και στην άμμο.

  Επίσης γενικά στα Βαλκάνια, όλοι μας άνοιγαν τις πόρτες τους και μας κερνούσαν έιτε φαγητό, είτε κάτι δροσιστικό, είτε νερό ή μας φιλοξενούσαν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που είμαστε 4 άτομα και διαφωνούμε για το τι θα έπρεπε να κάνουμε. Τότε από την απέναντι πλευρά του δρόμου έρχεται ο Ντούσαν σαν από μηχανής θεός και μας καλεί σπίτι του για να μας κεράσει ρακί(!). Όταν τελικά φύγαμε από το σπίτι του Ντούσαν, ήμασταν όλοι σύμφωνοι για το τι θα έπρεπε να κάνουμε ; )

  Εκτός από αυτά που είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά, υπάρχουν άπειρα ακόμα παραδείγματα και είμαι σίγουρος ότι στο ταξίδι του εγχειρήματος, θα συναντήσω πολλούς ακόμα καθημερινούς ήρωες.

 


 1. Προσωπικοί Στόχοι


  Εγω Λυκοποριά Αποστολής Τσεπαπαδάκης ο γυρος του κοσμου με ενα ποδηλατο
  Δεν περιμένω τίποτα και δεν προσδοκάω κανένα συγκεκριμμένο αποτέλεσμα, από αυτό το ταξίδι. Οι προσδοκίες είναι συνώνυμες του φόβου και δεν σε αφήνουν να εξελιχθείς σαν άτομο.

  Το ταξίδι αυτό είναι για μένα ένα όνειρο ζωής, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κυνηγάω συνειδητά. Ξέρω ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσω μέσα από αυτό, θα είναι ανεκτίμητες και θα αναπτύξουν την προσωπικότητά μου σε μεγάλο βαθμό. Ελπίζω όταν θα επιστρέψω, να έχω γίνει έστω και λίγο καλύτερος άνθρωπος, από αυτόν που είμαι τώρα!

   


  Διάβασε ακόμα:

  Τα 10 top Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ Μουσικής δίπλα στο κύμα

  Νοερά ταξίδια μέσα από τις αναμνήσεις της Ρένιας Τσιτσιμπίκου

  Φωτό-γραφικές περιπλανήσεις στη Θεσσαλονίκη