Κρήτη

Ο ξενώνας που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν

Από , 29/07/2015

Η τοποθεσία και η φυσική ομορφιά ενός τόπου είναι οι παράγοντες που σε κάνουν να επιλέξεις ένα πρooρισμό. Τι να σε ωθεί όμως στην επιλογή της διαμονής σου; Οι ιστορίες κάνουν τα μέρη ξεχωριστά και τη διαμονή κομμάτι της εμπειρίας του ταξιδιού. Ακολούθησέ μας σε ένα ταξίδι στην Κρήτη και στον οικισμό του Άσπρου Ποταμού, όπου έχει αναπλαστεί ένα πολύ ιδιαίτερο κατάλυμα. Ο Άσπρος Ποταμός, με τον εμφανή παραδοσιακό χαρακτήρα του, σε «παρασύρει» σε ένα ταξίδι στο χρόνο, στην παλιά, αυθεντική Κρήτη.

 


Ο οικισμός του Άσπρου Ποταμού


Ο Άσπρος Ποταμός αναφέρεται σαν ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Κρήτη, χίλια μέτρα βόρεια από τη θάλασσα  και το Μακρύ Γιαλό. Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα φαράγγια και το φυσικό της κάλλος.  Το μέρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει αρκετό πράσινο για τα δεδομένα της περιοχής όπως πεύκα, ελιές και ξινόδεντρα.

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

Οι κάτοικοι των Πεύκων καλλιεργούσαν σιτάρι και κριθάρι το οποία χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ντάκο (κρητικό παξιμάδι), είχαν πρόβατα, κατσίκες , αγελάδες και χαρουπόδεντρα με τα οποία τάιζαν τα ζώα.
Την εποχή εκείνη υπήρχαν λίγες μόνο ελιές, καθόλου τουρισμός και το έδαφος το οποίο καλλιεργούσαν ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του χωριού.

Στα τέλη του καλοκαιριού κατέβαιναν στην περιοχή του Ασπρου Ποταμού για τη συγκομιδή, και κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών οδηγούσαν το ζώα τους χαμηλά για να περάσουν τους πιο κρύους μήνες σε θερμότερο κλίμα.

Έτσι οι χωρικοί έχτισαν μικρά μετόχια προκειμένου να περνούν τις νύχτες με σχετική άνεση, δεδομένου ότι έμεναν μεγάλα διαστήματα στην κοιλάδα.
Τα σπίτια αυτά χτίστηκαν από τη φυσική τοπική πέτρα και αποτελούνταν συνήθως από μόνο δύο δωμάτια – ένα για την οικογένεια και ένα για τα ζώα. Υπολογίζεται ότι τα σπίτια του Άσπρου Ποταμού χτίστηκαν πριν από 300 χρόνια περίπου.
Με το πέρασμα του χρόνου και την εμφάνιση του τουρισμού, πολλοί από τους χωρικούς αποφάσισαν να ζήσουν στο παραθαλάσσιο χωριό του Μακρύ Γιαλού και το μετόχι εγκαταλείφθηκε.


Η αναστήλωση & μετεξέλιξη του οικισμού: Από μετόχι σε ξενώνα


To 1984 η κυρία Αλέκα Χαλκιά με την ανήλικη κόρη της Μυρτώ ψάχνοντας για την παρθένα, αληθινή Κρήτη ήρθε διακοπές στην νοτιοανατολική μεριά του νησιού και περπάτησε το φαράγγι των Πεύκων.  Στους πρόποδες του φαραγγιού είδε τον τότε ερειπωμένο οικισμό του Άσπρου Ποταμού και μαγεύτηκε από την ομορφιά του.  Της χρειάστηκαν μόλις 6 μήνες για να  πουλήσει το σπίτι της στην Αθήνα, να πάρει ένα μικρό δάνειο, να αγοράσει το μετόχι του Άσπρου Ποταμού και να αλλάξει τη ζωή της για πάντα… Χωρίς χρήματα, με ένα μικρό παιδί αλλά με όνειρα, πίστη και πολλή προσωπική εργασία κατάφερε να ξαναζωντανέψει τον Άσπρο Ποταμό. Έτσι, το 1986 ο ξενώνας υποδέχεται τους πρώτους φιλοξενούμενους.

Σήμερα, όλα τα ερείπια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με πέτρες και χώμα έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί. Ο οικισμός του Άσπρου Ποταμού έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος και η αυθεντικότητά του προστατεύεται από το ελληνικό κράτος.

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής  Κρήτης. Τα πετρόχτιστα  σπιτάκια του ξενώνα (10 στο σύνολό τους)  δένουν αρμονικά με το τοπίο μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή και κατάσταση.  Η διακόσμηση  είναι απλή και απέριττη. Σοφράδες, παλιές κασέλες, πινακωτές, παλιά υφαντά και μπακίρια διακοσμούν το εσωτερικό των σπιτιών. Πετρόχτιστα κρεβάτια , παραθύρες, βράχοι χτισμένοι μέσα στους τοίχους, οροφές με δοκάρια, καλάμια και χώμα για μόνωση) και χοντρά μεσοδόκια έρχονται να συμπληρώσουνε το σκηνικό. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι ενώνει τις οικίες μεταξύ τους. Χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι διατηρούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, η λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το φωτοβολταικό σύστημα του ξενώνα έχει κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για τη χώρα μας. Χάρη σε αυτό το σύστημα λειτουργούνε τα φώτα του κήπου, τα φώτα για διάβασμα πάνω από τα διπλά κρεβάτια, το φως στα μπάνια, τα ψυγεία στις κουζίνες των σπιτιών, το ζεστό νερό στα μπάνια.  Ο κύριος φωτισμός των σπιτιών, γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά. Πρίζες στα σπίτια δεν υπάρχουν. Στο χώρο υποδοχής μπορούν οι επισκέπτες μας να φορτίζουν οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη, internet και wi-fi.Η χρήση τους είναι δωρεάν.
Έτσι, ο Πράσινος  Τουρισμός γίνεται πλέον πραγματικότητα και ιδεολογία.

 

Σε μία εποχή όπου η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ραγδαία, εμείς με τον τρόπο μας δείχνουμε έναν άλλο δρόμο κάνοντας την οικολογία τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας μόνο φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών μας.

Πιστεύοντας ότι η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα και όχι στην υπερβολή, αναστηλώσαμε τον οικισμό του Άσπρου Ποταμού διατηρώντας αναλλοίωτο τον αρχικό του χαρακτήρα και κάνοντας πολύ μικρές επεμβάσεις όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

 

Η διαμονή στον Άσπρο Ποταμό είναι μια μοναδική εμπειρία. Μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, δίνοντας του την ευκαιρία να ζήσει για λίγο την καθημερινότητα της παλιάς Κρήτης, μένοντας μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Μακρύ Γιαλό, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις παραλίες.

 

Ευχαριστούμε θερμά την ιδιοκτήτρια του Άσπρου Ποταμού, κα Μυρτώ Μπότσαρη, για τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales
ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

ασπρος ποταμος ξενωνας hoteltales

Πως το ξέρουμε εμείς αυτό; Αφού ξέρουμε τα πάντα για τα ξενοδοχεία!


Διαβάστε ακόμα: