Ελλάδα

Η τάση των Υoga Retreat Center και ο εναλλακτικός τουρισμός της yoga

Από , 03/08/2015

Ψάχνοντας το ιδανικό για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές, κατέληξα στο συνδυασμό τριών παραγόντων: φύση, ηρεμία και χαλάρωση (ψυχική και σωματική). Η έρευνα δεν άργησε να οδηγήσει στα yoga retreats και, πριν το συνειδητοποιήσω, έπιασα τον εαυτό μου να ψάχνει λεπτομέρειες για αυτό τον εναλλακτικό τύπο διακοπών. Οι απορίες δεν έγκεινται μονάχα στο ξενοδοχείο και στην άσκηση, αλλά κυριώς στη νοοτροπία των συμμετεχόντων και την όλη στάση ζωής των θερμών θαυμαστών της yoga. Για να ολοκληρώσουμε τη γενική εικόνα γύρω από τα yoga retreats ζητήσαμε τη γνώμη των ειδικών. Καλέσαμε τον Ευάγγελο Αποστολόπουλο, δάσκαλο yoga και συνιδρυτή του Swaha Yoga & Pilates Center, να μας λύσει τις βασικές απορίες σχετικά με τη yoga και τον τουρισμό που αναπτύσσεται γυρώ από αυτή στην Ελλάδα. 

 

Τι αντιπροσωπεύει η yoga και ποια η ιδεολογία γύρω από αυτή;

Η yoga αντιπροσωπεύει την ένωση του εαυτού μας με τον Ανώτερο Εαυτό. Ξέρω πως αυτό ακούγεται σαν giberish, οπότε ας την επαναπροσδιορίσουμε με όρους που εδώ στη Δύση μας είναι πιο προσιτοί.

Yoga είναι η στιγμή όπου όλο μας το είναι ταυτίζει τη δράση με την πρόθεση μας, φέρνοντας μας παρόντες σε αυτό που κάνουμε, και σε μια κατάσταση πέρα από το τις επιθυμίες, τις προσδοκίες, και τις σκέψεις μας. Είναι ο χώρος και ο χρόνος όπου απλά «είμαστε», απλά υπάρχουμε χωρίς το πριν και το μετά. Είναι κάτι ενάντια στη λειτουργία του νου μας – οποίος διαρκώς «τρέχει» – και έτσι δεν είναι εύκολο. Παρόλα αυτά είναι κάτι εφικτό, και όταν συμβεί – έστω και σε στιγμές – αγγίζουμε/ανακαλύπτουμε δυνατότητες και δυνάμεις μέσα μας που δεν θα πιστεύαμε ότι υπήρχαν. Το ωραιότερο είναι, πως δεν υπάρχουν σε κάποιους απο εμάς, αλλά σε όλους μας!

Η yoga είναι ένας από τους τρόπους – ή ένα απο τα εργαλεία αν θέλετε – να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση επίγνωσης, όπου τότε συνειδητοποιούμε την εφήμερη φύση όλων των πραγμάτων. Από την εφήμερη φύση ενός υλικού αγαθού, πχ του νέου μας iphone, μέχρι και την εφήμερη φύση των συναισθημάτων και των σκέψεων μας! Και αυτό είναι απελευθερωτικό!

Η αγαπημένη μου φράση είναι « Ότι έχει μια αρχή, έχει πάντα και ένα τέλος. Τέτοιος είναι ο Νόμος της Φύσης».

Evangelos-aerial2 Evangelos Apostolopoulos τουρισμος yoga ελλαδα

Yoga στην Ελλάδα. Πως ξεκίνησε, πως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα και ποιες τάσεις πιστεύεις ότι θα κυριαρχήσουν στο μέλλον;

Η Yoga στην Ελλάδα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Γνωρίζω πως υπήρχαν άτομα που έκαναν διάφορες πρακτικές yoga από τα μέσα της δεκαετίας του 70. Διαδόθηκε περισσότερο στο ευρύ κοινό από την Ελένη Πετρουλάκη! Μέχρι τότε έχω ακούσει ότι ήταν κάτι πιο «κλειστό» και για τους λίγους – ή ακόμα και για τους «περίεργους». Η Ε. Πετρουλάκη πιστεύω βοήθησε να αποενοχοποιηθεί για πολύ κόσμο.  Η προσέγγιση της, καθότι γυμνάστρια, ήταν πιο γυμναστική – και όχι τόσο «πνευματική» – και αυτό ήταν πιο προσιτό στον κόσμο.

Κάθε τι το οποίο εμπορευματοποιείται, όπως έχει αρχίσει να γίνεται η yoga, έχει θετικά και αρνητικά! Πολύς κόσμος εστιάζει στα αρνητικά όπως, ότι χάνεται η «ποιότητα» ή ότι γίνεται καθαρά γυμναστική. Προσωπικά εστιάζω στο γεγονός ότι περισσότερος κόσμος μπορεί να αποκτήσει μια επαφή με την yoga, έστω σε ένα επίπεδο γυμναστικής, και βλέποντας τα οφέλη της να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά σε αυτήν, και να αρχίζει να βλέπει κομμάτια του εαυτού του – όπως ακριβώς συνέβη σε εμένα και σε αρκετά άτομα που ξέρω.

Δεν ξέρω ποιές θα είναι οι τάσεις στο μέλλον, αλλά σίγουρα δεν είναι μια μόδα, όπως αρκετοί πιστεύουν. Είμαι πεπεισμένος ότι η yoga ήρθε και θα μείνει στην Ελλάδα. Όταν γίνεται «σωστά» – ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας – έχει μόνο οφέλη.

Evangelos-Jonni Evangelos Apostolopoulos τουρισμος yoga ελλαδα

Ποια τα πιο δημοφιλή είδη yoga στην Ελλάδα;

Τα πιο δημοφιλή είδη yoga στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι:

  • Asthanga Yoga – Δυναμικό είδος άσκησης με γρήγορη ροή και συγκεκριμένες ασκήσεις, σχεδόν ίδιες κάθε φορά
  • Vinyasa Yoga – Κατά μια άποψη «παρακλάδι» της Asthanga καθότι μοιάζουν, αλλά εδώ οι ασκήσεις δεν έχουν συγκεκριμένη σειρά. Ο δάσκαλος έχει την ελευθερία επιλογών πάνω στις ασκήσεις
  • Hatha Yoga – Είναι ένα πιο στατικό είδος yoga, το οποίο κάνει την εκμάθηση νέων ασκήσεων πιο εύκολη καθώς δεν έχει απαραίτητα γρήγορες εναλλαγές. Προσωπικά το προτείνω σε άτομα που ξεκινούν τώρα τη yoga.
  • Aerial Yoga – Εδώ γίνεται χρήση ενός ειδικού υφάσματος – αιώρας – και όλες σχεδόν οι ασκήσεις πραγματοποιούνται πάνω ή με αυτό το ύφασμα. Τo highlight και teaser αυτής της yoga είναι η δυνατότητα όλων σχεδόν του κόσμου να «κρεμαστεί» ανάποδα και να αποφορτίσει τη σπονδυλική του στήλη.
  • Anusara Yoga – Είδος Hatha Yoga, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία 10+ χρόνια. Συνδυάζει πολλά στοιχεία ευθυγράμμισης, που έχουν σκοπό να θεραπεύσουν διάφορα μυοσκελετικά θέματα, να προστατέψουν και να δυναμώσουν αρμονικά και με ασφάλεια το σώμα.
  • Kundalini Yoga – Δε θα το θεωρούσε κάποιος σωματική άσκηση, αλλά καθαρά και μόνο πνευματική, νοητική, ενεργειακή άσκηση.
  • Jivamukti Yoga – Αυτό το είδος yoga δε θα το έβαζα στα δημοφιλή είδη ακόμα, (στην Ελλάδα τουλάχιστον, γιατί στην ΝΥ και στην Αμερική γενικότερα είναι σχεδόν trend) αλλά το βάζω σε αυτή τη λίστα γιατί είναι μια ανερχόμενη τάση και στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία 3 χρόνια. Η Jivamukti yoga, σε μια υπεραπλουστευμένη πρόταση, είναι συνδυασμός Vinyasa και Hatha yoga μαζί.

Swaha Team Evangelos Apostolopoulos τουρισμος yoga ελλαδα

Η τάση των διακοπών σε yoga retreat center είναι γεγονός. Ποια θα διάλεγες για τις διακοπές σου;

Την τελευταία 8-ετία, η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για yoga retreats και διακοπές. Θεωρώ πολύ πιθανό πως κάθε καλοκαίρι γίνονται περισσότερα yoga retreats από ξένους δασκάλους yoga παρά απο Έλληνες. Ποιος ξένος δεν θα ήθελε να συνδυάσει yoga με ελληνική θάλασσα;! Greek summer NOT in Crisis.

Εάν ήμασταν πιο οργανωμένοι, νομίζω θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιο είδους τουρισμό, όλο το χρόνο. Εγώ προσωπικά, εάν δεν ήξερα κάποιο συγκεκριμένο δάσκαλο yoga να ακολουθήσω σε κάποιο retreat, ανάλογα με το είδος που με ενδιαφέρει θα έψαχνα με λέξεις-κλειδιά σε ποια μέρη στην Ελλάδα υπάρχει yoga retreat. Φέτος το καλοκαίρι θα πάω Αστυπάλαια, όπου μια φίλη δασκάλα yoga κάνει το καλοκαιρινό της retreat, και έτσι θα συνδυάσω yoga και διακοπές σε νησί που δεν έχω ξαναπάει!

Ποια μέρη της Ελλάδας θεωρείς ότι είναι τα ιδανικότερα για χαλαρωτικές διακοπές με yoga;

Πιστεύω τα νησιά της Ελλάδας είναι ιδανικοί προορισμοί για τους καλοκαιρινούς μήνες και οι  ορεινές για τους χειμερινούς. Είναι δύσκολη η επιλογή! Τα προσωπικά μου κριτήρια είναι όμορφες παραλίες και πυκνή βλάστηση, οπότε θα επέλεγα Κρήτη και νησιά του Ιονίου. Για χειμερινούς μήνες κάτι κοντά σε βουνό, όπως είναι το υπέροχο Re-Green (όπου φέτος θα κάνουμε εκπαιδευτικό δασκάλων yoga), το Πήλιο και η Ορεινή Ναυπακτία.

Η χώρα μας έχει τόσες υπέροχες επιλογές! Αρκεί να διαλέξει κάποιος το μέρος που θέλει να πάει, και να δει πότε υπάρχει κάποιο retreat σε αυτή την περιοχή ή σε περιοχές τριγύρω.

 


Λίγα λόγια για τον Ευάγγελο Αποστολόπουλο


Evangelos Apostolopoulos τουρισμος yoga ελλαδα

O Ευάγγελος Αποστολόπουλος (Evangelos Aik στο facebook) προτού γίνει δάσκαλος yoga ήταν αθλητής στην Εθνική Ομάδα Καράτε από το 1996 έως το 2002, με διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2008, μετά από αρκετούς τραυματισμούς και χειρουργείο στο γόνατο, συναντήθηκε με μια παλιά του συμφοιτήτρια η οποία ήταν δασκάλα yoga, και έκανε το πρώτο του μάθημα. Αυτό ήταν και η αρχή μιας αλλαγής στη ζωή του όπου έχοντας αγάπη για τους μηχανισμούς και τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος και νου, «βούτηξε» όσο πιο βαθιά μπορούσε σε πρακτικές yoga και Vipassana διαλογισμού, που συνεπαγωγικά τον οδήγησαν σε σεμινάρια life-coaching, NLP, εκπαιδευτικών ψυχοθεραπείας. Έχει κάνει εκπαίδευση και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στην Anusara yoga, Yoga Therapy, Aerial Yoga, Tantra Yoga, Hatha και Vinyasa yoga στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Νεα Υόρκη, Τσιανγκ Μάι (Ταυλάνδη) και Ρίσικες (Ινδία).

Σήμερα με τις συνεργάτιδες του Tanya Popovich και Jonni-Lyn Friel, έχουν το Swaha Yoga & Pilates Center στην Ακρόπολη. Διδάσκει τμήματα Aerial yoga, Hatha yoga, alignment based Vinyasa yoga και ατομικές συνεδρίες Yoga Therapy. Κάθε χρόνο το Swaha Center εκπαιδεύει άτομα που θέλουν να γίνουν πιστοποιημένοι δάσκαλοι yoga 200 ωρών, και εκεί διδάσκει asanas (στάσεις της yoga), διαλογισμό και ανατομία.

 


Yoga Retreats Centers στην Ελλάδα


 τουρισμος yoga ελλαδα SILVERIS YOGA ISLAND GREECE

Silveris Island Yoga – Πήλιο

Okreblue – Πάρος

Meta com – Παλαιοχώρα, Κρήτη

Aegialis – Αμοργός

Green Corfu – Κέρκυρα

Triopetra RocksΤριόπετρα, Κρήτη

 


Ξενοδοχεία που φιλοξενούν yoga events


150721134018-yoga-rocks-2-exlarge-169 τουρισμος yoga ελλαδα TRIOPETRA ROCKS YOGA

Myconian Hotel & Thalasso Spa

Yoga event: 8 Μέρες Πολυτελούς Yoga Retreat στη Μύκονο

Atlantica Kalliston Resort & Spa

Yoga event: Yoga Escape στην Κρήτη

Pasithea Φολέγανδρος

Yoga event: Yoga Retreat με τη Μάρα Κωνσταντινίδη στη Φολέγανδρο

Atsitsa Bay Σκύρος

Yoga event: Skyros Yoga Holiday

Pavlos Place – Παραλία Τριόπετρας, Κρήτη

Yoga event: Τριόπετρα Retreats

 

Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες για τα yoga retreat events στην Ελλάδα κάνε κλικ εδώ.

Αν σε ενδιαφέρει να συνδυάσεις τη σωματική με την πνευματική άσκηση μέσα στην ατμόφαιρα των απόλυτων χαλαρωτικών διακοπών τότε δοκίμασε το!


Διάβασε ακόμα: