Ζάκυνθος

Ζάκυνθος, ένας αλλιώτικος οδηγός για το λουλούδι του Ιονίου

Από , 04/08/2015

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται στη Ζάκυνθο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αναζητούν από την πρώτη στιγμή τον καλύτερο τρόπο για να πάνε μέχρι το Ναυάγιο. Και μετά τι; Πολλοί πιστεύουν πως όλο το νησί αρχίζει και τελειώνει με αυτήν την επίσκεψη… με το κολύμπι και τις φωτογραφίες σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου! Και όμως, αν κοιτάξετε λίγο καλύτερα θα βρείτε πολλά ακόμα να δείτε και να κάνετε στο «Φιόρο του Λεβάντε»… αφού δεν ονομάστηκε τυχαία «Λουλούδι της Ανατολής»!
Όλες τις ομορφιές της Ζακύνθου, και σημεία που δεν γνωρίζουν πολλοί ή που δεν συμπεριλαμβάνονται στον οποιοδήποτε τουριστικό οδηγό θα σας τα παρουσιάσω εδώ… για να γνωρίσετε τη δική μας Ζάκυνθο.


Οι καλύτερες παραλίες της Ζακύνθου

Δεν θα πρωτοτυπήσω, όμως, στο πως θα ξεκινήσω την παρουσίαση αυτή. Για τις παραλίες ενδιαφέρονται όλοι οι επισκέπτες και αυτές θα σας δείξω πρώτα… προς τέρψη κάθε «καλοκαιρινού» αναγνώστη! Φυσικά πριν συνεχίσω, αξίζει να γνωρίζετε, ότι οι θάλασσες στη νότια και δυτική πλευρά έχουν ρηχά και αμμώδη νερά, ζεστά τις περισσότερες φορές με αμμώδη ακτή επίσης. Οι θάλασσες στο βόρεια πλευρά έχουν βαθιά, παγωμένα νερά με βότσαλα και πέτρες, ιδανικά για βουτιές και καταδύσεις. Η ακτή έχει επίσης βότσαλα. Αν δεν γνωρίζετε καλό κολύμπι προτιμήστε τα ρηχά νερά της νοτιοδυτικής πλευράς. Ας αρχίσω λοιπόν…

Το Μαραθονήσι και η παραδεισένια ακτή του

Ένα μικρό, ακατοίκητο, καταπράσινο νησάκι, μέσα στον κόλπο του Λαγανά, σε σχήμα χελώνας -γιατί όταν η φύση θέλει «ανακατεύει» με μεγάλη φαντασία τα «υλικά» της, εντυπωσιάζει όλους εμάς με το αποτέλεσμα- είναι το Μαραθονήσι και είναι η πρώτη επιλογή μας για μπάνιο. Η ακτή του είναι καλυμμένη με άμμο και τα νερά του είναι πεντακάθαρα, γαλάζια και ιδανικά για κάθε ηλικία. Είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, αλλά αν ενοικιάσετε ένα σκάφος και φτάσετε στην ακτή του είναι βέβαιο πως θα μαγευτείτε από τα νερά και τη φύση και δεν θα θέλετε να το αφήσετε πίσω σας. Δείτε τον ήλιο να δύει και μαγευτείτε από τα χρώματα του τοπίου και της φύσης.

Γέρακας… Η παραλία που επιλέγει η χελώνα καρέτα-καρέτα

Στην άκρη του Βασιλικού, στο νότιο τμήμα του νησιού και σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη της Ζακύνθου, μία παραλία με δύο τμήματα, ένα για εμάς και ένα για τις φωλιές των χελωνών είναι πάντα γεμάτη. Οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν και το Γέρακα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Στο κάτω μέρος της παραλίας, κοντά στη θάλασσα, θα βρείτε αρκετές ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της είναι άδειο, για να καθίσετε ελεύθερα. Εδώ, θα κολυμπήσουν με μεγάλη ασφάλεια τα μικρά παιδιά, αφού τα νερά είναι ρηχά, αμμώδη και ζεστά, ιδανικά για να μάθετε κολύμπι στα παιδιά σας. Στο επάνω μέρος της παραλίας υπάρχουν οι φωλιές της χελώνας με τα αυγά που εκκολάπτονται, και για αυτό προστατεύονται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Αν επισκεφτείτε πολύ νωρίς το πρωί την παραλία, ίσως και να δείτε κάποια χελώνα ή έναν πολύ μικρό απόγονό της να προσπαθεί να φτάσει στη θάλασσα. Στο σημείο αυτό απαγορεύεται να πατήσει κάποιος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει φύλακας και η παραλία κλείνει μετά τη δύση του ηλίου για να βγουν στην ακτή οι χελώνες. Η άκρη του Γέρακα προσφέρεται και για γυμνισμό. Αν είστε λάτρεις της άμμου είστε στο ιδανικό μέρος!

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Παραλία Γέρακα © Jan Hammershaug

Μακρύς Γυαλός… η γραφική παραλία στα ορεινά

Ένα μεγάλο νησί, σαν τη Ζάκυνθο, δεν θα μπορούσε να μην εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του, με τη διαφορετικότητα και τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Από τις αμμώδεις ακτές με τα ζεστά και ρηχά νερά, της νοτιοδυτικής Ζακύνθου, θα βρεθούμε στον ορεινό όγκο του νησιού για να δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό, το Μακρύ Γυαλό. Ένα γραφικό τοπίο με βράχια, μία μικρή παραλία με βότσαλα ολοκληρώνουν την καλοκαιρινή του εικόνα. Υπάρχουν λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ τα Σαββατοκύριακα την επισκέπτεται πολύς κόσμος. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, πεντακάθαρα, παγωμένα και βαθιά. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις μικρές σπηλιές που υπάρχουν κοντά στην παραλία κολυμπώντας, να κάνετε καταδύσεις και θεαματικές βουτιές. Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Ζακύνθου το πράσινο του βράχου, μαζί το καθαρό μπλε της θάλασσας και του ουρανού, είναι βέβαιο πως θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή, ακόμα και αν δεν βρίσκεστε στο κέντρο του νησιού.

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Παραλία Μακρύς Γιαλός © Heather Cowper

Δάφνη: η μικρή παραλία για τις χελώνες

Στο νησί που δεν κουραζόμαστε ποτέ να περνάμε από την μία πλευρά του μέχρι την άλλη, ανάλογα με τη διάθεσή μας και τι θέλουμε κάθε φορά να απολαύσουμε, θα επιστρέψω στο νότιο τμήμα της Ζακύνθου και στην περιοχή του Βασιλικού… στην περιοχή με μερικές από τις ωραιότερες και περισσότερες παραλίες του νησιού μας. Αμμουδιά για ακόμα μία φορά, ζεστά και ρηχά νερά, σε μία μικρογραφία του Γέρακα, στη γραφική και πανέμορφη Δάφνη. Η παραλία είναι αρκετά μεγάλη, απλώς δεν είναι ολόκληρη διαθέσιμη γιατί φυλάσσεται και αυτή από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο ως τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα. Για τον ίδιο λόγο παραμένει κλειστή το βράδυ. Εδώ, θα βρείτε μικρά μαγαζιά με φαγητό και καφέ, λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες και ιδανικά νερά για μικρά παιδιά. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Πρόκειται για χωματόδρομο με αρκετές στροφές, κάτι που πολλοί από εμάς, αλλά και από τους τουρίστες, ξεχνάμε όταν αντικρίζουμε την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου.

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Παραλί Δάφνη και φωλιές χελωνών © Heather Cowper

Πόρτο Λιμνιώνας… μία «άγρια» και πανέμορφη «λίμνη»

Στη δυτική πλευρά της Ζακύνθου και ανεβαίνοντας προς τα ορεινά του νησιού θα βρείτε αρκετούς μικρούς κόλπους, με «άγρια» ομορφιά, λόγω του βραχώδους τοπίου. Ένα τέτοιο σημείο, με έναν ανέγγιχτο κόλπο, με καταγάλανα νερά είναι το Πόρτο Λιμνιώνας. Δεν γνωρίζω αν θα σας θυμίσει τελικά λίμνη, αλλά πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Καταγάλανα, βαθιά, παγωμένα νερά, που έρχονται μέσα από τις σπηλιές που υπάρχουν εκεί και προσφέρονται για εξερεύνηση, είναι ιδανικό σημείο για όσους θέλουν μία διαφορετική εμπειρία στη Ζάκυνθο και καταδύσεις. Το ότι έχει μείνει ακέραιος και δεν έχει δεχτεί ανθρώπινη παρέμβαση κάνει το Λιμνιώνα να ξεχωρίζει και να τραβάει τα βλέμματα. Στην κορυφή του βράχου που οδηγεί προς τον κόλπο, θα βρείτε και μία ταβέρνα, η οποία σερβίρει φρέσκα ψάρια και ποιοτική, ζακυνθινή κουζίνα. Μοναδικό στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσετε είναι πως σε κάποιο σημείο του δρόμου υπάρχουν πετρόχτιστα τοιχία δεξιά και αριστερά, οπότε να είστε προσεκτικοί και όταν μπείτε σε αυτόν το δρόμο γιατί χωρά μόνο ένα αυτοκίνητο από κάθε κατεύθυνση… μην ανησυχείτε όμως, όλοι γνωρίζουμε το δρόμο και προσέχουμε πως θα εισέλθουμε στο «μονοπάτι».

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Πόρτο Λιμνιώνας © Mariaaa Mar

Άγιος Νικόλαος… διασκέδαση, beach bars, water sports

Επιστρέφουμε πάλι στο Βασιλικό και στο απόλυτα διασκεδαστικό καλοκαιρινό σκηνικό του Αγίου Νικολάου. Εδώ, όλοι όσοι αναζητάτε διασκέδαση, beach bars αλλά και θαλάσσια σπορ θα περάσετε υπέροχα. Νέοι άνθρωποι γεμάτοι κέφι και ζωντάνια, δυνατή μουσική, χορός, κοκτέιλ και η αμμώδης παραλία ολοκληρώνουν ένα μεγάλο πάρτι για όλους. Το μικρό και γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι ιδανικό για καλοκαιρινό γάμο δίπλα στη θάλασσα και όσοι ψάχνετε μία ρομαντική στιγμή, μπορείτε να καθίσετε στην άκρη του και να απολαύσετε τον ήχο της θάλασσας κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου σε ένα ξεχωριστό σημείο της Ζακύνθου… και ένα πολύ ωραίο κάδρο για μία selfie!

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Άγιος Νικόλαος © Kuba Szymik

Ναυάγιο… τα λόγια είναι περιττά!

Ναι, δεν μπορεί να λείπει από την λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ζακύνθου το Ναυάγιο. Ναι, είναι το στολίδι μας και ναι, είναι η παραλία που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από καμία άλλη. Ναι, την άφησα τελευταία, και όχι, δεν είναι η πρώτη στη σειρά, γιατί απλώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μοναδικό, μαγικό και όποιο άλλο επίθετο θέλετε εσείς να πείτε, που έχετε κολυμπήσει στα νερά του και έχετε ξαπλώσει στην ακτή του. Τα λόγια πιστεύω πως είναι περιττά. Γαλάζια, κρυστάλλινα νερά, ο βράχος αγέρωχος πάνω από την ακτή, σε κάποια σημεία λευκός και κάποια άλλα καταπράσινος, το ναυαγισμένο πλοίο να στέκει ακόμα εκεί θυμίζοντας την ιστορία του και όλος ο κόσμος που κατεβαίνει από οποιοδήποτε καραβάκι, έχοντας ξεκινήσει με επιφωνήματα θαυμασμού από τη στιγμή που ξεπροβάλλει το Ναυάγιο πίσω από τα βράχο, στέκει για λίγο κοιτάζοντας… γιατί απλώς η εικόνα κλέβει την ανάσα!

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Ναυάγιο © Heather Cowper


Συμβουλές και οδηγίες προς τους επισκέπτες


Για να περάσετε ακόμα καλύτερα και να μην υπάρχουν εκπλήξεις τις ημέρες των διακοπών σας, διαβάστε τα παρακάτω σημεία και συγκρατήστε εκείνα που σας αφορούν και σας ενδιαφέρουν.

 • Το νησί της Ζακύνθου είναι μεγάλο και έχει τα πάντα. Μην ανησυχείτε πως ίσως χρειαστείτε κάτι και δεν το βρείτε.
 • Κάνετε την κράτηση καταλύματος νωρίς, γιατί η Ζάκυνθος είναι πολύ δημοφιλής πρooρισμός και πλέον είναι ελάχιστα τα καταλύματα που έχουν διαθεσιμότητα τελευταία στιγμή.
 • Κάντε κράτηση εισιτηρίων για όποια εκδρομή επιθυμείτε να κάνετε στη Ζάκυνθο και κυρίως για το Ναυάγιο, πριν έρθετε και μάλιστα επιλέξτε ως ημέρα πραγματοποίησης την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα των διακοπών σας. Ακόμα και αν νομίζετε πως είναι νωρίς, χρειάζεται να το κάνετε για να είστε σίγουροι πως θα έχετε θέση και πως, αν ο καιρός δεν το επιτρέψει, θα έχετε την ευκαιρία να μεταφέρετε την ημέρα χωρίς κανένα επιπλέον κόστος… αλλά μην τη χάσετε λόγω αέρα!
 • Να κλείσετε το εισιτήριο του οχήματος έστω και τηλεφωνικώς 1 εβδομάδα νωρίτερα από την ημέρα που επιθυμείτε να ταξιδέψετε, γιατί, παρά το ότι υπάρχουν αρκετά δρομολόγια, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε στην Κυλλήνη 2-3 ώρες για το επόμενο αν είναι πλήρες εκείνο με το οποίο επιθυμούσατε αρχικά να ταξιδέψετε.
 • Θα χρειαστείτε κάποιου είδους όχημα αν επιθυμείτε να δείτε πολλά και διαφορετικά σημεία της Ζακύνθου, αν επιθυμείτε να την ανακαλύψετε. Αν πάλι θέλετε να περιοριστείτε στα κεντρικά τουριστικά σημεία και περιοχές ή να μείνετε στην περιοχή που έχετε επιλέξει, τότε το αστικό λεωφορείο και τα ταξί για μικρές αποστάσεις είναι αρκετά για εσάς.
 • Χρησιμοποιήστε λοιπόν και το αστικό λεωφορείο. Για τις μεγάλες τουριστικές περιοχές έχει συχνά και πολλά δρομολόγια. Πάρτε ένα φυλλάδιο με τα δρομολόγια από το κτελ Ζακύνθου. Θα σας εξυπηρετήσει αρκετά και έχει χαμηλό κόστος.
 • Οι Ζακυνθινοί, όπως όλοι σχεδόν οι Έλληνες σε τουριστικά μέρη, είναι από τους πλέον φιλόξενους και εξυπηρετικούς ανθρώπους. Ρωτήστε ό,τι θέλετε σε οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν ξέρει θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει. Αν δεν καταλαβαίνετε τα «Ζακυνθινά» ρωτήστε ξανά… θα σας εξηγήσει με πολλή χαρά!
 • Να έχετε μαζί σας μία ζακέτα ή ένα μπουφάν καθώς τις βραδινές ώρες σε κάποιες περιοχές πέφτει λίγο η θερμοκρασία και ίσως κρυώνετε, αλλά σίγουρα θα κοιμηθείτε με δροσιά!

Τρόπος και κόστος προσέλευσης


Στη Ζάκυνθο μπορείτε να έρθετε είτε με καράβι από την Κυλλήνη, είτε με αεροπλάνο.

 • Με αυτοκίνητο θα οδηγήσετε μέχρι την Κυλλήνη, οι ταμπέλες στο δρόμο μετά τα τούνελ που περνούν έξω από την Πάτρα είναι πολύ βοηθητικές και θα βρείτε πολύ εύκολα το δρόμο. Το κόστος του εισιτηρίου για τα οχήματα είναι περίπου 30 ευρώ (αναλόγως της ακτοπλοϊκής εταιρείας που θα επιλέξετε, με πολύ μικρές όμως διαφορές). Το ατομικό εισιτήριο κοστίζει περίπου 8 ευρώ.
 • Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τη Ζάκυνθο είναι τρεις: LevanteFerries,IonianFerries, και KefalonianLines.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να έρθετε μέχρι τη Ζάκυνθο με το ΚΤΕΛ. Τα κλιματιζόμενα λεωφορεία ξεκινούν από τον Κηφισό, με 3-4 δρομολόγια καθημερινά και κόστος εισιτηρίου 26,10 ευρώ κατά άτομο (υπολογίστε στο τελικό κόστος και το εισιτήριο του καραβιού περίπου στα 8 ευρώ – αγοράστε και το ακτοπλοϊκό εισιτήριο στο ΚΤΕΛ και έτσι θα μπείτε κατευθείαν στο καράβι). Τηλέφωνο κρατήσεων εισιτηρίων:(+30) 210 5129432 (Αθήνα), (+30) 26950 22255 – 42656 (Ζάκυνθος). Μπορείτε να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του εισιτηρίου σας. Και για να γνωρίζετε τα πάντα, το λεωφορείο μπαίνει κανονικά μέσα στο καράβι και σας μεταφέρει από το λιμάνι μέχρι το κεντρικό κτίριο του κτελ Ζακύνθου, όπου θα παραλάβετε τις βαλίτσες σας και από εκεί ξεκινούν όλα τα αστικά λεωφορεία προς όλες τις περιοχές της Ζακύνθου, για να φτάσετε άνετα, εύκολα και γρήγορα στην περιοχή που έχετε επιλέξει για τη διαμονή σας!
 • Τέλος, στη Ζάκυνθο μπορείτε να έρθετε με αεροπλάνο. Το νησί εξυπηρετεί μόνο μία εταιρεία, οπότε μέσω Aegean μπορείτε να κάνετε κράτηση για το εισιτήριο σας και να έρθετε εδώ με μία πτήση διάρκειας περίπου 50΄- 60΄.

  οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

  Νωρίς το πρωί © Catalin Vlahos – Ionita


Προτάσεις για φαγητό


Το φαγητό στη Ζάκυνθο έχει πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις, γεύσεις και διαθέσεις. Αναλόγως των γεύσεων που σας αρέσουν, εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα και, φυσικά, να βρείτε ντόπιες γεύσεις και αρώματα. Θα σας παρουσιάσω εδώ τα σημεία όπου το φαγητό ξεχωρίζει, όπου οι μυρωδιές συνεπαίρνουν το νου και η ποιότητα είναι πάντα εξασφαλισμένη. Μπορείτε πάντα και σε όλες τις περιοχές να βρείτε πολλές και διαφορετικές επιλογές εστίασης, να φάτε κάτι γρήγορο και πρόχειρο, είτε να βρείτε διεθνείς γεύσεις.

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Χειροποίητο ψωμί © icemanphotos

Πορτοκάλι

Πρόκειται για ένα μπαρ-εστιατόριο που θα βρείτε μέσα σε έναν πολύ όμορφο και ξεχωριστό κήπο, με μικρά έργα τέχνης στο εσωτερικό του, εναλλακτικές γεύσεις, καθαρά ποτά, άψογη εξυπηρέτηση, όμορφη μουσική και ανθρώπους που θα φροντίσουν να περάσετε καλά. Αν υπάρχει μανιταρόπιτα μην τη χάσετε, συνοδεύστε όποιο πιάτο επιλέξετε από μία ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων με εκείνη… είναι πραγματικά υπέροχη! Απαιτείται να κάνετε κράτηση για να βρείτε τραπέζι, ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Λαδοφάναρο on the beach

Το καλοκαιρινό Λαδοφάνορο, πάνω στην παραλία βρίσκεται στο Τραγάκι, πάνω στην παραλία Άμπουλα και τιμά το όνομα και την ιστορία του χειμερινού εστιατορίου που εδώ και πολλά χρόνια προτιμούμε όλοι οι Ζακυνθινοί. Με ντόπια προϊόντα –κρέας και λαχανικά – λάδι και κρασί από την παραγωγή του ιδιοκτήτη, ζακυνθινές γεύσεις πλούσιες σε αρώματα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα εξαιρετικά και υπέροχη θεά στη θάλασσα, με πρόσβαση στην παραλία, έτσι ώστε να απολαύσετε το καφέ σας στη θάλασσα και μετά να φάτε, το Λαδοφάναρο αποτελεί την ιδανική καλοκαιρινή επιλογή για φαγητό. Μη χάσετε το Μαχαιραδιώτικο κοκκινιστό, το κλέφτικο, εκπληκτικούς ντοματοκεφτέδες και φυσικά τη σαλάτα με ντομάτες από κήπο και το καθαρό ελαιόλαδο!

Ταβέρνα Ιόνιο

Αν πάλι θέλετε να βρεθείτε σε ένα διαφορετικό τοπίο, στη δυτική πλευρά της Ζακύνθου, τότε το Πόρτο Ρόξα και η ταβέρνα Ιόνιο μπορεί να σας προσφέρει όλα αυτά. Η θάλασσα είναι βαθιά, με παγωμένα νερά και μικρές σπηλιές που κάνουν το τοπίο να ξεχωρίζει και σας προετοιμάζει για όσα θα ακολουθήσουν στο ορεινό κομμάτι -αν συνεχίσετε την βόλτα σας προς εκεί-  και πολύ διαφορετικό από την υπόλοιπη Ζάκυνθο. Πάνω από τη θάλασσα η ταβέρνα Ιόνιο σερβίρει κρέας ντόπιο από την παραγωγή του ιδιοκτήτη τις περισσότερες φορές, μαγειρεμένο με ζακυνθινό ελαιόλαδο, επίσης δικό του, με φρέσκο ψωμί, φτιαγμένο από τη σύζυγό του και ψημένο σε φούρνο με ξύλα… πρόκειται για γευστική εμπειρία με εγγυημένη ποιότητα!

Βαρκαρόλα

Και αν πάλι θέλετε φαγητό με μουσική, για να ακούσετε και τις καντάδες της Ζακύνθου τότε ελάτε μέσα στην πόλη και εδώ θα βρείτε τη Βαρκαρόλα. Ελληνική κουζίνα, γεύσεις και αρώματα του τόπου και όλα αυτά πάνω στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του νησιού με νέους ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και κυρίως αγαπούν τη Ζάκυνθο… και για αυτόν ακριβώς το λόγο τραγουδούν την παράδοση του τόπου τους με μαντολίνο και κιθάρες. Απολαύστε τους!

Σπίτι του Λάττα

Αν ανεβείτε λίγο πιο ψηλά, στη Μπόχαλη, θα συνδυάσετε όλα τα παραπάνω μαζί με την καλύτερη θέα της πόλης. Θα φάτε παραδοσιακά ζακυνθινά και ελληνικά πιάτα, όπως μπεκρή μεζέ, μελιτζάνες σκορδοστούμπι αλλά και ένα απίθανο κοκκινιστό, θα πιείτε ωραίο ντόπιο κρασί, θα ακούσετε καντάδες και θα τραβήξετε μερικές ξεχωριστές φωτογραφίες.

Λάττας

Επίσης στη Μπόχαλη έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και εξαιρετικά γλυκά. Στο καφέ Λάττας, μπορείτε να απολαύσετε επίσης τη θέα μαζί με έναν καφέ και ένα ποτό, αλλά μην αμελήσετε να δοκιμάσετε και τα γλυκά του… την τοπική φρυγανιά αλλά και το εξαιρετικό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό!

Aperitto restaurant – bar

Αν είστε ζευγάρι και επιθυμείτε ένα ρομαντικό σημείο για να δειπνήσετε με το σύντροφό σας, τότε εδώ, στο Aperitto restaurant–bar στον Άγιο Σώστη, πάνω στην παραλία, είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε. Καθίστε σε ένα από τα τραπέζια του, επιλέξτε όποιο πιάτο σας αρέσει.. Το κάθε ένα ξεχωριστά επιβεβαιώνει την ποιότητα και την υπέροχη γεύση και ακούστε τον ήχο της θάλασσας σε ένα χώρο που έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ηρεμεί τους πελάτες του και να απολαμβάνουν το φαγητό τους.

Παραδοσιακό

Ένας άνετος και φιλόξενος χώρος, ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που επιβεβαιώνουν το όνομα του μαγαζιού και άνθρωποι που θα σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο είναι όλα εδώ, στην ταβέρνα «Παραδοσιακό» στις Αλυκές, μόλις 100 μέτρα από την παραλία. Απολαύστε το μπάνιο σας στην παραλία των Αλυκών ή τον Αλυκανά με ρηχά, ζεστά και αμμώδη νερά και να ολοκληρώστε την ημέρα σας με ένα πολύ καλό ελληνικό πιάτο.

Βότσαλο

Απέναντι από το Μαραθονήσι, με ξεκάθαρη θέα προς αυτό για να τραβήξετε φωτογραφίες, θα βρείτε την ταβέρνα «Βότσαλο», στο Μαραθία ή Μαραθιά, που σερβίρει νόστιμα πιάτα και γευστικές εκπλήξεις (αναζητήστε το από τους ντόπιους και με τα δύο ονόματα). Είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιαστείτε από τη διακόσμηση… θέλοντας το όνομα να αντιπροσωπεύει το χώρο και το αντίθετο, όλα εκεί είναι επενδυμένα με βότσαλα, κάνοντάς το να μοιάζει ακόμα περισσότερο καλοκαιρινό και θαλασσινό, αφού θα είστε ακριβώς πάνω από τη θάλασσα. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε μαραθοπιτάκια και μαραθόψωμο, μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου με αρώματα και γεύσεις Ζακύνθου και Ελλάδος σε πήλινα πιάτα!


Τα must-see & shoot του νησιού

Πού θα βγάλω τις καλύτερες φωτογραφίες της Ζακύνθου; Αν είστε λάτρεις της φωτογραφίας και αναζητάτε, σε όποιο μέρος και αν πάτε, τα σημεία εκείνα που θα σας προσφέρουν ξεχωριστές λήψεις και φωτογραφίες για τις οποίες θα είστε περήφανος αργότερα, τότε μπορείτε να το πετύχετε. Ρομαντικές στιγμές, σημεία που κόβουν την ανάσα, δημοφιλή σημεία και λιγότερο γνωστά, οι καλύτερες λήψεις μέρα ή νύχτα είναι όλες συγκεντρωμένες εδώ.

Η λίμνη Κερίου

Η λίμνη Κερίου είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό στη νότια πλευρά της Ζακύνθου, από όπου μπορείτε να τραβήξετε την καλύτερη και πιο καθαρή φωτογραφία για το Μαραθονήσι – το νησάκι σε σχήμα χελώνας.

Ιδανική ώρα: Ανατολή του ηλίου και μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Limni Keriou Beach

Φάρος Κερίου

Επισκεπτόμενοι το Φάρο στο Κερί θα εντυπωσιαστείτε από την τοποθεσία και τη θέα, ενώ από αυτό το σημείο, μπορείτε να έχετε ένα από τα πιο ξεχωριστά ηλιοβασιλέματα. Δοκιμάστε το και δεν θα απογοητευτείτε.

Ιδανική ώρα: Ηλιοβασίλεμα

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Θέα από το Φάρο του Κερίου © Bill Giannoutsos

Μπόχαλη

Ο μικρός λόφος πάνω από την πόλη της Ζακύνθου, μπορεί να σας προσφέρει μερικές από τις πιο ωραίες, πανοραμικές φωτογραφίες ολόκληρης της πόλης αναδεικνύοντας έτσι την ομορφιά της Ζακύνθου και της πόλης της, με το βλέμμα να ταξιδεύει μέσα στο γαλάζιο.

Ιδανική ώρα: Μέρα και νύχτα

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Μπόχαλη © Tieme Pool

Σκοπός

Ο Σκοπός είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό στη Ζάκυνθο. Φτάνοντας στην κορυφή του μπορείτε να τραβήξετε ιδιαίτερες φωτογραφίες στις οποίες θα απεικονίζεται όλο σχεδόν το νησί που φαίνεται από αυτό το σημείο. Επιπλέον, σημείο ενδιαφέροντος η εκκλησία Παναγία Σκοπιώτισσα. Πρόκειται για μια εκκλησία που κτίστηκε πάνω σε αρχαία ελληνικά ερείπια και αν παρατηρήσετε τη βάση της θα το δείτε και εσείς. Η ενέργεια του χώρου, μαζί με την ηρεμία και την θεά θα σας κρατήσουν εκεί για περισσότερο από μία λήψη.

Ιδανική ώρα: Μέσα στη διάρκεια της ημέρας

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Παναγία Σκοπιώτισσα © Vasilis Papadimitriou

Κορακονήσι

Το Κορακονήσι είναι ένα μικρό νησί στη δυτική ακτή της Ζακύνθου, το οποίο συνδέεται με την ακτή και μπορείτε σίγουρα να τραβήξετε μερικές ξεχωριστές φωτογραφίες από εκεί. Καθαρός ουρανός, βαθύ γαλάζιο στη θάλασσα και άγριο τοπίο με βράχια συνθέτουν ένα διαφορετικό κάδρο για τα καρέ της μηχανής σας.

Ιδανική ώρα: Μέσα στη διάρκεια της ημέρας

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Κορακονήσι © Balázs Reich

Καμπί

Καμπί, το σημείο που ο βράχος συναντά τη θάλασσα και ο ήλιος πέφτει μέσα σε αυτήν! Οδηγείστε μέχρι τα ορεινά της Ζακύνθου και απολαύστε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα. Ο ήλιος χάνεται μέσα στη θάλασσα, ενώ ο βράχος κάνει το τοπίο και τις φωτογραφίες ακόμα πιο μοναδικές. Μην το χάσετε!

Ιδανική ώρα: Ηλιοβασίλεμα

Sunset at Kampi, Zakynthos

©Rob Dodsworth

Ναυάγιο

Ένα από τα διασημότερα τοπία στον κόσμο, το Ναυάγιο, δε θα μπορούσε να λείψει από τις φωτογραφίες σας. Είναι, ίσως, η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ελλάδος και αναδεικνύεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις καλύτερες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάντε όμως κάτι διαφορετικό. Οδηγείστε στα ορεινά, φτάστε στο σημείο από όπου μπορείτε να φωτογραφίσετε από ψηλά το Ναυάγιο και μετά κατεβείτε στο Πόρτο Βρώμη, μπείτε στο καραβάκι που κάνει μόνο 20΄για να σας πάει έως εκεί και φωτογραφίστε το και από την ακτή.  Συνδυάστε την ξηρά και τη θάλασσα και θα έχετε το πιο ολοκληρωμένο κάδρο του Ναυαγίου.

Ιδανική ώρα: Μέσα στη διάρκεια της ημέρας

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Ναυάγιο © Stephan Rudolph


Τι δεν πρέπει να χάσεις!

Και αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, έχετε κολυμπήσει στις ωραιότερες παραλίες, έχετε βρει το καλύτερο φαγητό, ποτό και γλυκό της Ζακύνθου, έχετε τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες σας και έχετε πάρει μία εικόνα και μία γεύση του νησιού, πρέπει οπωσδήποτε να την ολοκληρώσετε με τα παρακάτω, και είναι βέβαιο πως θα σας κερδίσει και θα το αγαπήσετε… όπως συμβαίνει με πολλούς τουρίστες που τελικά έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της Ζακύνθου!

Μια βόλτα στα βαθιά…

Και μπορεί να είναι στίχος από τραγούδι, αλλά εδώ επιβεβαιώνεται πλήρως. Ενοικιάστε ένα ιδιωτικό σκάφος, πάρτε την παρέα σας και ξεκινήστε για μία ξεχωριστή βόλτα. Επισκεφτείτε ήρεμες και απομονωμένες παραλίες, χαρείτε τα γαλαζοπράσινα νερά της βόρειας και δυτικής πλευράς του νησιού και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα στους δικούς σας χρόνους με τους δικούς σας μόνο ανθρώπους. Εξερευνήστε το νησί από τη θάλασσα, βουτήξτε σε βαθιά, κρυστάλλινα νερά και θαυμάστε ανέγγιχτες παραλίες που είναι έτοιμες να γίνουν το πιο σπάνιο κάδρο στις φωτογραφίες. Απολαύστε μία ολόκληρη ημέρα κάτω από τον ήλιο σε ένα ιδιωτικό σκάφος και ξεχάστε την καθημερινότητα και οτιδήποτε σας βαραίνει.

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Σπηλιές © Stephan Rudolph

Χελώνα καρέτα-καρέτα… ο μόνιμος επισκέπτης της Ζακύνθου

Όπως τα χελιδόνια επιστρέφουν κάθε χρόνο στις φωλιές τους και γεννούν τα μικρά τους, έτσι και οι χελώνες καρέτα-καρέτα εκεί που γεννήθηκαν επιστρέφουν για να γονιμοποιηθούν και να αφήσουν τα αυγά τους στην άμμο. Ποτέ δεν πίστευα πως ένα ζώο, που τόσο χρόνια υπάρχει και ζει δίπλα μου θα μπορούσε να με εντυπωσιάσει τόσο. Και όμως στην εκδρομή μας, η στιγμή που μας άφησε να τη δούμε και να τη φωτογραφίσουμε, σα να γνώριζε πως πρόκειται για τη σταρ της θάλασσας και της παρέας εκείνη τη στιγμή είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ακόμα πιο σπάνια και ιδιαίτερη είναι η ώρα που τα μικρά χελωνάκια σπάνε το αυγό και με τη βοήθεια εθελοντών φτάνουν μέχρι το νερό για να ξεκινήσουν το ταξίδι της ζωής τους. Χρειάζονται την προσοχή και τη φροντίδα μας, τόσο μέσα στη θάλασσα, όσο και στις παραλίες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Θαυμάστε τις απλώς, σαν ένα είδος σπάνιο και ξεχωριστό που κάθε χρόνο επισκέπτεται τις ακτές της Ζακύνθου και προσπαθεί να πολλαπλασιαστεί.

Κολυμπήστε στο Ναυάγιο μόνοι ή με παρέα

Αφού φτάσετε στη Ζάκυνθο είναι βέβαιο πως θα θέλετε να επισκεφτείτε και το Ναυάγιο. Οι τρόποι πολλοί και διάφοροι. Μόνοι σας, με μικρή παρέα, με πολύ κόσμο. Όλα όσα αναζητάτε είναι εδώ και μπορείτε να κάνετε αυτήν την τόσο ξεχωριστή εκδρομή με όποιο τρόπο σας αρέσει.

Ένα ιδιωτικό σκάφος που θα σας αφήσει όπου εσείς επιθυμείτε και θα είναι δικό σας για ολόκληρη την ημέρα, έτσι ώστε να χαρείτε ολόκληρη σχεδόν τη Ζάκυνθο με την παρέα ή την οικογένειά σας.

Ένα μικρό καραβάκι μεσαίας χωρητικότητας μες το οποίο θα φτάσετε πολύ γρήγορα στο Ναυάγιο και θα απολαύσετε το μπάνιο σας, αφού πρώτα θα έχετε περιηγηθεί στα ορεινά της Ζακύνθου και θα έχετε φωτογραφίσει το Ναυάγιο από ψηλά.

Αν πάλι επιθυμείτε να συνδυάσετε το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές, τότε δεν έχετε παρά να επιβιβαστείτε σε ένα σκάφος και σε μία εκδρομή 2 ωρών περίπου να δείτε τα δύο πιο φημισμένα και διαφημισμένα μέρη της Ζακύνθου και να ανακαλύψετε μόνοι σας, πως γίνονται όλα μπλε μέσα στις σπηλιές και γιατί έρχονται από όλο τον κόσμο στο Ναυάγιο!

Δείτε την πόλη από ψηλά

οδηγος καλοκαιρινες διακοπες ζακυνθο

Κάστρο © photoszante

Ακόμα και αν δεν επιθυμείτε να επισκεφτείτε τη Μπόχαλη για φαγητό ή ποτό, πρέπει να πάτε για να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά. Και αν φτάσετε εκεί, μην αμελήσετε και μία βόλτα στο Κάστρο της Ζακύνθου. Το Βενετσιάνικο κάστρο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1646, πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης Ψωφίδας, διαθέτει πια τα τείχη και λίγα κτίσματα, καθώς οι σεισμοί δεν έχουν αφήσει πολλά πίσω τους, αλλά πρόκειται για ένα σημείο που αποπνέει το παρελθόν, είναι καταπράσινο και μπορείτε να δείτε όλη την πόλη, ενώ από την πίσω πλευρά του να θαυμάσετε τον Κάμπο της Ζακύνθου. Μία επίσκεψη σίγουρα αξίζει, ακόμα και μόνο για την ηρεμία και τη γαλήνη που υπάρχει σε αυτό το σημείο.

Γύρι και Λούχα… τα παραδοσιακά χωριά

Είστε άνθρωποι της παράδοσης και όπου πηγαίνετε αναζητάτε τα στοιχεία που έχουν απομείνει ίδια με το πέρασμα του χρόνου; Τότε επισκεφτείτε τα χωριά Γύρι και Λούχα. Είναι μία θαυμάσια οδική περιήγηση και είναι βέβαιο πως θα ανακαλύψετε στοιχεία παράδοσης και παλιά κτίσματα που δεν υπάρχουν σε άλλα σημεία του νησιού. Τα πλακόστρωτα χωριά, καταδεικνύουν το παρελθόν της Ζακύνθου και δίνουν λίγα στοιχεία για το πώς ήταν κάποτε η ζωή εδώ.

Εκκλησίες επηρεασμένες από τη Δύση

Αν η τέχνη είναι στοιχείο που σας ενδιαφέρει, τότε μην παραλείψετε να δείτε τις εκκλησίες της Ζακύνθου. Στις τοιχογραφίες τους φαίνεται η επιρροή της δυτικής τεχνοτροπίας και όχι της βυζαντινής, όπως συμβαίνει στους ορθόδοξους ναούς. Το πρώτο στοιχείο που θα παρατηρήσετε είναι πως το καμπαναριό βρίσκεται παραπλεύρως κάθε ναού σε δικό του κτίσμα και τις περισσότερες φορές κλέβει την παράσταση… όπως αυτό του Αγίου Διονυσίου (πολιούχου και προστάτη της Ζακύνθου) που θα αντικρύσετε αμέσως μόλις μπείτε στη «χώρα» της Ζακύνθου και που είχε αρχικά κατασκευαστεί ως πιστό αντίγραφο του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Επισκεφτείτε λοιπόν την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, της Παναγίας Φανερωμένης, του Αγίου Νικολάου του Μώλου… όλες μέσα στην πόλη και εύκολα προσβάσιμες με χαρακτηριστικά δείγματα ζωγραφικής, αλλά αρχιτεκτονικής της δύσης.

Τυρί, μέλι, σταφίδα, λάδι, κρασί, παστέλι, μαντολάτο

Και για τους φίλους της γαστρονομίας, τα ζακυνθινά προϊόντα σε όλο τους το μεγαλείο. Για πολλά χρόνια η Ζάκυνθος ήταν μόνο αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή. Οι κάτοικοι ζούσαν κυρίως από την εξαγωγή της σταφίδας. Ακόμα και σήμερα η ζακυνθινή παραγωγή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπια προϊόντα. Ανακαλύψτε το ζακυνθινό μέλι από άνθη, δοκιμάστε παστέλι και μαντολάτο (τα γλυκά της Ζακύνθου με εργοστάσια παραγωγής σε διάφορα σημεία του νησιού, και δείτε πως παρασκευάζονται), επισκεφτείτε ελαιοτριβεία, μα πάνω από όλα γευτείτε το λάδι, είναι πραγματικά διαφορετικό στη γεύση από άλλες περιοχές της Ελλάδος·  προμηθευτείτε λαδοτύρι, το πικάντικο ντόπιο τυρί που παρασκευάζεται εδώ και μπορείτε να το δείτε στο οικείο τυροκομείο, απολαύστε το κρασί μας σε κάποιο μαγαζί ή σε οινοποιείο, διαφόρων ποικιλιών, που είναι πάντα γευστικό, καθώς η γη δίνει υπέροχους καρπούς σε τούτο τον τόπο και τέλος τις σταφίδες… που θα τις δείτε απλωμένες σε αλώνια, δίπλα σε σπίτια και μέσα στον κάμπο από το τέλος του Αυγούστου. Γνωρίστε την παραγωγή της Ζακύνθου και είναι βέβαιο πως θα έχετε ένα κομμάτι αυτού του τόπου μαζί σας φεύγοντας!


Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει πει πως, «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.». Ο ποιητής που αγάπησε και ύμνησε την Ελλάδα έχει γράψει με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο όσα χρειαζόμαστε για να τη βρούμε μέσα μας και γύρω μας, αλλά και για να κάνουμε όσους δεν τη γνωρίζουν να την εκτιμήσουν και γιατί όχι να την αγαπήσουν… Εδώ, στη Ζάκυνθο, υπάρχουν όλα και είμαστε πρόθυμοι να σας τα δείξουμε.

Ανακαλύψτε τη μαζί μας και είναι βέβαιο πως θα σας κερδίσει!

Ευχαριστώ πολύ το Σπύρο Φλάμπουρα, γιατί χωρίς τη δική του, ξεχωριστή ματιά, δε θα υπήρχαν σε αυτόν τον οδηγό τα καλύτερα σημεία για φωτογραφίες, που του ανήκουν!


Διαβάστε ακόμα: