ΣαντορίνηΣπα

Ένα φυσικό spa στη σκιά του ηφαιστείου

Από , 26/08/2015

Δεν ήταν η πρώτη φορά που παρασυρόμασταν σε εθιστικές γευστικές διαδρομές και ατέλειωτες βόλτες στο πιο ρομαντικό νησί των Κυκλάδων. Ανάμεσα, όμως, στη γενικότερη διάθεση χαλάρωσης και ηρεμίας που συνόδευε σε αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές μας στη Σαντορίνη, αποφασίσαμε να βάλουμε λίγο περισσότερη περιπέτεια… Έτσι, δεν παραλείψαμε να  γνωρίσουμε από κοντά το μύθο του ηφαιστείου και να ανακαλύψουμε τα κρυφά του μυστικά. Ακολουθήσαμε μια πληροφορία για μια παραλία με θερμές πηγές, με νερά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και φυσαλίδες με διοξείδιο του θείου να αναβλύζουν από το βυθό, οπότε αποφασίσαμε, δίχως δισταγμό, ποιος θα ήταν ο επόμενος πρooρισμός μας!


Η Παλαιά Καμένη

Στην Παλαιά Καμένη, το τοπίο δίνει την εντύπωση του άγριου, ίσως και εχθρικού. Μια πάλλευκη εκκλησία στέκει να φυλάει τα νερά, αφιερωμένη στον προστάτη των θαλασσών, τον Άγιο Νικόλαο, και κάνει την αντίθεση ανάμεσα στο μαύρο και το γαλάζιο. Όμως, πριν πάρει τη στροφή το καΐκι μας, ακούσαμε κόσμο και είδαμε τη θάλασσα να γίνεται πράσινη και αμέσως μετά κίτρινη. Εκπλαγήκαμε! Αν δε γνωρίζαμε τι συμβαίνει εκεί, ίσως και να μπαίναμε σε δεύτερες σκέψεις για το αν θα βουτούσαμε σε αυτά τα περίεργα νερά.

θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης © Graeme Churchard

Αφήσαμε τα πράγματά μας στο καΐκι και ο ένας, μετά τον άλλο, πήραμε βαθιά ανάσα και δείξαμε τις επιδόσεις μας στις βουτιές. Η πρώτη επαφή με το νερό εκεί είχε διαφορετική αίσθηση, με έντονες εναλλαγές κρύων και ζεστών ρευμάτων να κυλούν στο δέρμα και να αφήνουν μια –ανεπανάληπτα- απαλή αίσθηση. Όσο κολυμπούσαμε προς τα ρηχά, η ζέστη του νερού άρχισε να μας περιβάλλει και η μυρωδιά του θειαφιού γινόταν, σταδιακά, εντονότερη στα ρουθούνια μας.


Η παραλία του Αγίου Νικολάου

Μέχρι να φτάσουμε στην ακτή και να μπορούμε να πατήσουμε, δε μπορούσε κανείς μας να καταλάβει πού βρήκαν όλοι αυτή την κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα τους. Με το πρώτο, όμως, δαχτυλάκι που άγγιξε τον πάτο, έγινε αμέσως κατανοητό… Τα ρηχά νερά της παραλίας του Αγίου Νικολάου, είναι καλυμμένα από ένα στρώμα ωχρής λάσπης, που είναι πλούσια σε θειάφι, μαγγάνιο, σίδηρο και άλλα μέταλλα εξαιρετικά για την επιδερμίδα, τους ρευματισμούς, την αρθρίτιδα και άλλους πόνους.

 

θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης © Klearchos Kapoutsis

Όσο μας είχε μονοπωλήσει την προσοχή η αίσθηση της λάσπης στα χέρια και στα πόδια μας, και γελούσαμε με το χρώμα που έπαιρνε το δέρμα μας από αυτή, υποθέσαμε πως το απαλό χάδι στα πόδια μας ήταν από κάποια ψαράκια, που ίσως περνούσαν τυχαία. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως το γαργαλιστικό άγγιγμα προερχόταν από το χορό των εκατοντάδων, μικροσκοπικών φυσαλίδων που πάσχιζαν να ελευθερωθούν, από το πάτημά μας, στην επιφάνεια.

Μείναμε εκεί περίπου 30 λεπτά και στην επιστροφή, η αίσθηση της χαλάρωσης μας είχε κυριεύσει. Ήμαστε σίγουροι πως, για μια τέτοια περιποίηση, θα χρειαζόταν να πληρώναμε αδρά, όμως, στη Σαντορίνη, η φύση την προσφέρει απλόχερα μαζί με όλα τα οφέλη των στοιχείων.

θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης © Anita

 

Τα ακατοίκητα νησάκια της Νέας και της Παλαιάς Καμένης είναι σίγουρα διάσημα ανάμεσα σε όσους αγαπούν την περιπέτεια, την ιστορία και την εξερεύνηση και ακόμα διασημότερα ανάμεσα σε αυτούς που λατρεύουν το μπάνιο σε θερμές πηγές. Οι Σαντορινιοί γνωρίζουν καλά πώς να αναδεικνύουν ό,τι τους προσέφερε το ηφαίστειο, και γι’ αυτό οργανώνουν καθημερινά και ταχτικά δρομολόγια για τα δύο ηφαιστειακά νησάκια.

 

θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης θερμες πηγες παραλια ηφαιστειο σαντορινης © Sam LeBarron

Κατά έναν ανεξήγητο λόγο, αυτό που προκαλεί δέος ή και φόβο στους υπολοίπους, τους Σαντορινιούς δε τους φοβίζει… Λένε, πως έχουν μάθει να ζουν με το ηφαίστειο και πως μια έκρηξη δίνει πάντα αρκετά σημάδια πριν γίνει. Ως τότε, όλοι εμείς, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το νησί της «Αγίας Ειρήνης» ως τον πιο ρομαντικό και μαγευτικό προορισμό με τη μεγαλύτερη και ονειρικότερη, ηφαιστειακή καλντέρα της Ευρώπης.


Αν θέλετε και εσείς να ζήσετε την πληρέστερη και ρομαντικότερη εμπειρία διαμονής στη Σαντορίνη, δεν έχετε παρά να δείτε εδώ τα πιο όμορφα ξενοδοχεία στις πιο χαμηλές τιμές!


Διαβάστε ακόμα: