Μέτσοβο

Κατώγι Αβέρωφ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία διαμονής

Από , 22/10/2015

Ο οινοτουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί μια πρόκληση για ένα εναλλακτικό είδος τουρισμό στη χώρα μας και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για τους οινοπαραγωγούς να αναδείξουν την τέχνη και την ποιότητα του ελληνικού κρασιού, αλλά και την ομορφιά της οινοκαλλιέργιας. Στα πλαίσια αυτά, δεν είναι λίγα τα οινοποιεία που εντόπισαν την ευκαιρία και εξελίσσονται με μοναδικό τρόπο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους οινόφιλους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ένα λαμπρό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής αποτελεί το Κατώγι Αβέρωφ, που πέρα από εξαιρετικά κρασιά, προσφέρει μια εκλεπτυσμένη εμπειρία διαμονής σε κάθε του επισκέπτη. Το οινοποιείο, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα αναμεσα στα καλύτερα οινοποιεία της Ευρώπης.

Πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα, το ξενοδοχείο-οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, φιλοδοξεί να συνδυάσει τη γνωριμία με το μαγευτικό κόσμο του οίνου με την τέχνη και τη ζεστή φιλοξενία σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία στους επισκέπτες.

Το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ σχεδιάστηκε με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη  των οινοτουριστικών υπηρεσιών που προσέφερε το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008. Η ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργία των δύο μονάδων, της οινοποιητικής και της ξενοδοχειακής ήταν μια ανάγκη που έπρεπε να μελετηθεί με ιδιαίτερο τρόπο, δεδομένου ότι οι δύο μονάδες μοιράζονται κάποιους χώρους όπως, για παράδειγμα, τον εξωτερικό χώρο της αυλής. Επίσης η παρουσία του κρασιού στο χώρο του ξενοδοχείου θα έπρεπε να είναι εμφανής και να υποδηλώνεται σε όλες τις δραστηριότητες, χωρίς να ενοχλεί τον επισκέπτη. Με δεδομένες τις παραπάνω προκλήσεις σχεδιάστηκαν 15 δωμάτια, με θέα στο οινοποιείο ή στο μετσοβίτικο τοπίο, που διακρίνονται σε κόκκινα και λευκά, όπως και τα κρασιά, και είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Παράλληλα, πολλά από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους χώρους του ξενοδοχείου είναι εμπνευσμένα από το κρασί  και τα τοπία της Πίνδου. Η διακριτική πολυτέλεια και η σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν τους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ στοιχεία τοπικής παράδοσης αποπνέουν έναν αέρα μεσογειακής κομψότητας.

Με πρωταγωνιστή το κρασί, το Κατώγι Αβέρωφ:

  • δίνει τη δυνατότητα γευστικών δοκιμών κρασιού
  • εμβαθύνει στις τοπικές γεύσεις και προσφέρει στο εστιατόριο του μενού με εδέσματα συνδυασμένα με τα κρασιά του Κτήματος
  • συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΞΕΕ “Ελληνικό Πρωινό”
  • διοργανώνει στους χώρους του κοινωνικές εκδηλώσεις και συνέδρια καθώς και ειδικά διαμορωμένα πακέτα οινοτουριστικού ενδιαφέροντος.
  • και προσφέρει ένα σύνολο υπηρεσίων με οινικό αποτύπωμα.


Πως ξεκίνησαν όλα…

Η ιστορία της εταιρίας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ[1] φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

οινοποιεια ξενοδοχεια ελλαδα

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα. Πράγματι, με την βοήθεια  Ελλήνων και Γάλλων επιστημόνων, ο Αβέρωφ δημιουργεί έναν από του πιο φημισμένους και πιο ορεινούς αμπελώνες  στη χώρα μας, κτίζει ένα μικρό οινοποιείο στις ανατολικές παρυφές του Μετσόβου και το 1989 ιδρύει την ανώνυμη εταιρεία Κατώγι. Το κόκκινο κρασί Κατώγι γίνεται γνωστό σε όλη τη χώρα και αποσπά βραβεία στο εξωτερικό. Το κρασί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο λιθαράκι στη διεύρυνση των ελληνικών ποικιλιών και στο πάντρεμά τους με ξένες ποικιλίες.

Σήμερα το Κατώγι Αβέρωφ συνδυάζει ένα δυναμικό οινοποιείο, ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, στο χώρο του ξενοδοχείου, που μέσω της κουζίνας του αναδεικνύει τις πρώτες ύλες της Ηπειρωτικής γης.

 


Το Οινοποιείο

Η επισκέψιμη διαδρομή στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο, αποτελεί ένα πολυδιάστατο θεματικό οινικό πάρκο εμπνευσμένο από τον οίνο, και πλαισιώνει τους επισκέπτες με ήχους, εικόνες, αρώματα και γεύσεις κρασιού, παρασύροντας και καθηλώνοντάς τους ολοκληρωτικά. Με τη χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων και την κατάλληλη παρέμβαση στα κελάρια και στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου, η ξενάγηση απέκτησε μια πρωτοποριακή μορφή. Προσφέρει γνώσεις και γεννά συναισθήματα στους επισκέπτες, δίνοντας τους παράλληλα την αυτονομία να περιηγηθούν ελεύθερα μέσα στην επισκέψιμη διαδρομή και να βιώσουν με το δικό τους προσωπικό τρόπο τη γνωριμία  και το ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού. Η επισκέψιμη διαδρομή στο οινοποιείο είναι δωρεάν και αποτελεί ένα αξιοθέατο για το Μέτσοβο.

Στο χώρο του οινοποιείου και του ξενοδοχείου διοργανώνονται γευσιγνωσίες και θεματικά σεμινάρια οινικού περιεχομένου και μενού ειδικά επιμελημένα ώστε να εντείνουν την οινική απόλαυση.

Winery - M

Χώρος του οινοποιείου

 

Για το σχεδιασμό και την εύρυθμη λειτουργία όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων συνεργάστηκε μία ομάδα που περιελάμβανε αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες, φωτιστές, αμπελουργούς, οινολόγους, οινοχόους, μάγειρες, υπεύθυνους φιλοξενίας συνθέτοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

https://www.youtube.com/watch?v=87OPPwu87GM

 

Πλέον, το Κατώγι Αβέρωφ έχει επισκέπτες από όλο τον κόσμο και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον οινόφιλων εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απότελει η αναφορά του στο πρόσφατο δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας The Telegraph:

On the edge of the Pindos mountains in Metsovo, the Katogi Averoff Hotel & Winery combines a 15-room boutique hotel and a highly regarded winery, surrounded by steep slopes planted with vineyards and woodland. It offers a one-hour tour of the winery, which takes you through the vast underground cellars (housing some 1,200 oak barrels), includes an audio-visual presentation of the wine making process and the history of the winery, and rounds off with a tasting. The hotel rooms are divided into reds and whites, just like the wines, and the best ones have balconies and fireplaces. The restaurant participates in the Greek Breakfast programme (greekbreakfast.gr) so you’ll be treated to an array of local specialities in the morning.”  The Telegraph

Το 2014 το ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ φιλοξένησε πάνω από 1700 άτομα και οι επισκέπτες του οινοποιείου ανήλθαν στους 10.000. Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν το ενδιαφέρον του κοινού για το κρασί.


Μια φωτογραφική ξενάγηση στους χώρους του Κατώγι Αβέρωφ

Katogi Averoff Complex οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

 

 

 

averof room οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ

δωματιο οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

δωματιο οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Winery S οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ

 

Bar Κατώγι Αβέρωφ οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Bar

Sotiris Ioannou οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

κ. Σωτήρης Ιωάννου

Pinakothiki οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Πινακοθήκη

vineyard οινοποιειο αβερωφ μετσοβο

Αμπελώνες

[1] Πολιτικός, συγγραφέας, συλλέκτης, αγρότης, οινοποιός και εμπνευστής του «σύγχρονου θαύματος του Μετσόβου».


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, διάβασε επίσης: