Πήλιο

Ποιος είναι ο πιο ιδιαίτερος ξενώνας του Πηλίου; Ταξίδεψε στους χώρους του...

Από , 06/01/2016

Ο Χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το χιόνι σκεπάζει απαλά τις κορυφές των βουνών και μέσα σου ξυπνά η ανάγκη να ξεφύγεις και να βρεθείς κοντά στη φύση. Ο δρόμος σε βγάζει στο όμορφο Πήλιο. Για να ολοκληρωθεί αυτό το παραμυθένιο σκηνικό θα χρειαστείς και μια ζεστή φωλιά να σε φιλοξενήσει. Η πιο ξεχωριστή πρόταση διαμονής; Το Παληό Ελαιοτριβείο στον Άγιο Λαυρέντιο. Ένας ξενώνας με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία και εξέλιξη, που θα ντύσει την παραμονή σου στο βουνό των Κενταύρων με παλαιές και πρωτάκουστες ιστορίες…


Ιστορική εξέλιξη του κτιρίου – πως ξεκίνησε, πως εξελίχτηκε σε ξενώνα

Σύμφωνα με ιστορικές αναζητήσεις, η έναρξη λειτουργίας του ελαιοτριβείου έγινε γύρω στο 1810 με 1820 παρασκευάζοντας ελαιόλαδα με τον παραδοσιακό τρόπο,
παίρνοντας κίνηση από το νερό, για περίπου 150 χρόνια, μέχρι το 1978. Οι έξι διαφορετικοί ιδιοκτήτες του, διέμεναν σε ένα χώρο ακριβώς δίπλα στο χώρο της παραγωγικής διαδικασίας. Όταν το 1999 αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη, τα δυο κτίρια ενώθηκαν και αναστηλώθηκαν χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα υλικά και έχοντας ενσωματώσει κάποια από τα αντικείμενα και εργαλεία που βρέθηκαν στον χώρο. Από το 2000 έως το 2006 που διήρκησαν οι εργασίες  δείχνοντας σεβασμό και ιδιαίτερη σημασία στο ρολό που έπαιξε το κτίριο για τους κάτοικους του χωριού, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο ξενώνα που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αρκετά από τα αντικείμενα που υπάρχουν στο χώρο έχουν τη δική τους ιστορία και συνδυάζονται με την πέτρα και το ξύλο που είναι τα βασικά του στοιχεία.

 


Τι κάνει το Παληό Ελαιοτριβείο μια ξεχωριστή επιλογή διαμονής;

Ο χώρος του ελαιοτριβείου έχει διατηρήσει τέτοια στοιχεία, τα οποία παρατηρώντας τα κάποιος, ταξιδεύει στο παρελθόν και αντιλαμβάνεται την μοναδικότητα του χώρου.

Ο μεγάλος τροχός με τον κεντρικό άξονα της κίνησης διακοσμούν το σημερινό σαλόνι 90 τετραγωνικών μέτρων που κάποτε ήταν η καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και το μεγάλο καμίνι έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο τζάκι στον ίδιο χώρο. Επίσης, στο σαλόνι δεσπόζει ένας πολυέλαιος τουλάχιστον 500 ετών που φωτίζεται με κεριά. Στο χώρο που κάποτε υπήρχε το κελάρι και ο στάβλος υπαρχή πλέον μια παραδοσιακή τραπεζαρία που ενσωματώνει πολλά αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί. Στα διαφορά επίπεδα που υπάρχουν μπορεί κανείς να θαυμάσει και πολλά αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, μοναδικά, που έχουν και αυτά την δική τους ιστορία και συνθέτουν έτσι ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα για κάθε επισκέπτη. Στην αυλή του παλιού ελαιοτριβείου υπάρχει ένας αιωνόβιος πλάτανος που ο καθένας μπορεί να θαυμάσει.


Λεπτομέρειες για τους χώρους και τις δραστηριότητες

Ο πολυτελής ξενώνας περιλαμβάνει επτά (7) πολυτελείς σουίτες με μεγάλα παράθυρα και θέα στο χωριό και στον Παγασητικό κόλπο, οι δύο εκ των οποίων διαθέτουν τζάκι. Σε κάθε δωμάτιο ο επισκέπτης απολαμβάνει τις εξής παροχές:

– Υπνοδωμάτιο με σαλόνι και διπλό κρεβάτι
– Τηλεόραση, τηλέφωνο, Free WiFi
– Μίνι ψυγείο
– Μπάνιο με υδρομασάζ (ζεστό νερό όλο το 24ωρο, πιστολάκι)
– Κεντρική θέρμανση


Δραστηριότητες:

Όμως η εμπειρία δε σταματά στη διαμονή. Ο επισκέπτης του Παληού Ελαιοτριβείου μπορεί να επιδοθεί στις παρακάτω δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή:

  • πεζοπορία με οδηγό σε σηματοδοτημένα μονοπάτια
  • βόλτες με άλογα στη γύρω περιοχή του χωριού
  • ενοικιάσεις ποδήλατων για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή
  • cannyoning σε ασφαλισμένες διαδρομές με εμπείρους συνεργάτες

 


Μια φωτογραφική ξενάγηση στους χώρους του Παληού Ελαιοτριβείου

 

ξενωνας αγιος λαυρεντιοςξενωνας αγιος λαυρεντιος

ξενωνας αγιος λαυρεντιος

 

ξενωνας αγιος λαυρεντιος

ξενωνας αγιος λαυρεντιος


Διάβασε περισσότερες ιστορίες μοναδικών ξενοδοχείων στη στήλη Hoteltales: