Σέριφος

Όλα όσα πρέπει να δεις και να κάνεις στη Σέριφο

Από , 15/06/2016

Ποιος είπε ότι τα όνειρα δεν έχουν υπόσταση, χρώμα και γεύση;

Ξέρω ένα όνειρο που το χαϊδεύουν απαλά τα βαθιά μπλε νερά του Αιγαίου, το ηλιοβασίλεμα χρωματίζει με όλες τις αποχρώσεις του πορτοκαλί κάθε τετραγωνικό του, οι μυρωδιές «ξεχύνονται» από κάθε σπιτικό…

Το όνειρο αυτό το αποκαλώ «Σέριφο».

Αν ψάχνεις λόγους που θα σε πείσουν να επισκεφτείς τη Σέριφο, τότε το discover-serifos.com σού δίνει 10. Διάβασέ τους έναν προς έναν και έπειτα απλά… κλείσε εισιτήρια για το νησί!

σεριφος τι να δειςσεριφος τι να δειςσεριφος τι να δειςσεριφος τι να δειςσεριφος τι να δεις

1

Ανατολή από το Κάστρο της Χώρας

Χτισμένο στα τέλη της Μεσαιωνικής περιόδου, το Κάστρο της Σερίφου δημιουργήθηκε με γνώμονα την προστασία από επιδρομές και έχει οχυρωματικό σχεδιασμό, με τα πυκνοδομημένα μικρά σπίτια που το περιβάλλουν να παίζουν τον αμυντικό ρόλο του τείχους.

Για να φτάσεις στην κορυφή θα χρειαστεί να ανέβεις αρκετά σκαλάκια – η θέα όμως θα σε αποζημιώσει. Το θέαμα της ανατολής του ηλίου μέσα από τη θάλασσα, τα βαθιά χρώματα του ηλιοβασιλέματος και ο έναστρος ουρανός τα βράδια χωρίς φεγγάρι κόβουν την ανάσα.

Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, με τη μεγάλη του αυλή και τη μαγευτική απρόσκοπτη θέα, έχοντας χαμηλότερα μπροστά του τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού, και ακριβώς από κάτω του τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, σφηνωμένο μέσα στο βράχο.

Κοιτώντας προς την πλευρά του Λιβαδιού, δεξιά στο βάθος ανάμεσα στη Μήλο και την Πολύαιγο βρίσκεται η Κίμωλος, ευθεία μπροστά η Σίφνος και αρκετά πίσω από το ξερονήσι του Βου, η Αντίπαρος, η Πάρος και η Σύρος προς τα αριστερά.

Κάθε ώρα της ημέρας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα, με πιο ξεχωριστό το ξημέρωμα – ένα θέαμα γαλήνιο με τον ήλιο να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα του Αιγαίου και σιγά σιγά να χρωματίζει το τοπίο με πινελιές φωτός.

SERIFOS-sights-Castle-of-Chora σεριφος τι να δεις

Η θέα από το Κάστρο, Σέριφος © discover-serifos.com

2

Άνω Χώρα 

Ο μικρός οικισμός του Κάστρου άρχισε να επεκτείνεται συστηματικά έξω από τις «λότζιες» (εισόδους) του μετά την Ελληνική Επανάσταση, δημιουργώντας τη συνοικία της Άνω Χώρας. Η πυκνή δόμηση παραμένει χαρακτηριστικό της οικιστικής ανάπτυξης και τα δαιδαλώδη σοκάκια κατηφορίζουν ανάμεσα από τα ασβεστωμένα σπίτια, συναντώντας στο δρόμο τους την «Πάνω Πιάτσα».

Η Πάνω Πιάτσα αποτελεί κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο της Άνω Χώρας. Στη γραφική πλακόστρωτη πλατεία κατέχουν εξέχουσα θέση το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου από το 1908 και ο επιβλητικός ναός του Αγίου Αθανασίου, που είναι η Μητρόπολη της Σερίφου, μοιράζεται κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη Μονή των Ταξιαρχών και κατασκευάστηκε το 1820 στη θέση άλλης, μικρότερης εκκλησίας. Η Πιάτσα της Πάνω Χώρας είναι πανέμορφη όλες τις ώρες της ημέρας: το ξημέρωμα που είναι άδεια και ήσυχη, κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου ντόπιοι και επισκέπτες θα κάνουν την απαραίτητη στάση για καφέ και γλυκό, αλλά και το βράδυ που σφύζει από ζωή, κέφι και ενίοτε τραγούδι, κάτω από μία νοητή οροφή γεμάτη αστέρια.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η πλατεία των Μύλων, με τρεις αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους να επισκιάζουν χαλάσματα των υπολοίπων. Κοντά στα καταστήματα και τα μαγαζιά, από τη πλευρά του -μεγάλου πλέον- χώρου στάθμευσης, κρύβεται το μικρό κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής.

Η ευρύτερη περιοχή της Άνω Χώρας προσφέρει ένα γοητευτικό σκηνικό και ενδείκνυται για βόλτα και διασκέδαση. Σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτει πληθώρα καταστημάτων και πολλές επιλογές για φαγητό και ποτό.

SERIFOS-sights-Pano-Piazza σεριφος τι να δεις

Πάνω Πιάτσα, Άνω Χώρα, Σέριφος © discover-serifos.com

3

Κάτω Χώρα

Την εικόνα του ομορφότερου οικισμού της Σερίφου συμπληρώνει η συνοικία της Κάτω Χώρας κατά μήκος της πλαγιάς, με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας να στέκεται επιβλητική στην κεντρική πλατεία, χρωματίζοντας το κάτασπρο τοπίο.

Τα σοκάκια φαρδαίνουν, αραιώνουν και οδηγούν στο κεντρικό μονοπάτι με τα πλατιά σκαλοπάτια, που κατεβαίνει μέχρι τη βάση της Χώρας και ενώνεται με το δρόμο που φτάνει στο Λιβάδι. Η διαδρομή του περνά μπροστά από μικρά εκκλησάκια, το Ηρώο, αλλά και από το Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο επιβάλλεται μία επίσκεψη.

Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται το μοναδικό θεατράκι της Σερίφου, το οποίο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά, καθώς επίσης και το ετήσιο Φεστιβάλ Σερίφου το καλοκαίρι.

SERIFOS-sights-Kato-Chora σεριφος τι να δεις

Κάτω Χώρα, Σέριφος © discover-serifos.com

4

Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1976 από τον Σύνδεσμο Σεριφίων ώστε να διατηρήσει και να παρουσιάσει την κληρονομιά του τόπου. Στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό οίκημα στην Κάτω Χώρα, απέναντι από την εκκλησία Αγίου Αντωνίου και το Ηρώο.

Φιλοξενεί πληθώρα οικιακών σκευών και αντικειμένων καθημερινής χρήσης, υφαντά, έπιπλα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον εκτίθενται διάφορα πετρώματα που βρέθηκαν στο νησί, καθώς και μία μικρή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού νοικοκυριού.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές Σεριφιωτών και μερικά έχουν ταξιδέψει από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού παλιότερα η εμπορική και μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί προσέλκυε εκατοντάδες κόσμου για εργασία.

Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του μουσείου και ακριβώς πίσω από αυτό, δημιουργήθηκε το Θέατρο Σερίφου, χωρητικότητας 300 θεατών. Εδώ πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ανάμεσα σε αυτές και το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Σερίφου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 22810 51181 Είσοδος: Ελεύθερη

SERIFOS-Folklore-Museum σεριφος τι να δεις

Λαογραφικό Μουσείο, Σέριφος © discover-serifos.com

 

5

Μεγάλο Λιβάδι & Μεταλλεία

Το Μέγα Λιβάδι είναι ένας οικισμός που δημιουργήθηκε στον ομώνυμο απάνεμο όρμο τη δεκαετία του 1880, όταν τα μεταλλεία της Σερίφου βρίσκονταν στο απόγειό τους. Εκτός από κατοικίες των εργατών υπήρχαν αστυνομικός σταθμός, χημείο, σχολείο, παντοπωλεία, καφενεία και ταβέρνες. Οι κάτοικοι την εποχή εκείνη έφταναν τους επτακόσιους.

Μετά τον ερχομό του Εμίλ Γκρώμαν (Emile Grohmann), μεταφέρονται εδώ το 1890 τα γραφεία της εταιρίας «Σέριφος-Σπηλιαζέζα» που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία του νησιού. Στεγάζονταν στο Διοικητήριο, ένα νεοκλασικό κτήριο στο αρχιτεκτονικό στυλ του Ερνστ Τσίλλερ (Ernst Ziller), του οποίου τα ερείπια στέκουν ακόμα στην άκρη της παραλίας. Μπροστά από την είσοδό του βρίσκονται δύο φοίνικες, μάρτυρες του ένδοξου παρελθόντος. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το λιτό μαρμάρινο Ηρώο, αφιερωμένο στους τέσσερις μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή απεργία της 21ης Αυγούστου του 1916, προασπίζοντας το δικαίωμά τους για καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Σημαντικό φωτογραφικό υλικό και πετρώματα θα δεις επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο, στην Κάτω Χώρα. Λίγα κατοικημένα σπίτια έχουν απομείνει πια στον οικισμό, ενώ λειτουργούν και δύο παραθαλάσσιες ταβέρνες. Στην αριστερή πλευρά του όρμου θα δεις εγκαταστάσεις των μεταλλείων, όπως τη σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα μεταφοράς σιδηρομεταλλευμάτων, ερείπια κτιρίων και ράγες που διατρέχουν την πλαγιά από στοά σε στοά. Κοντά στη σκάλα φόρτωσης, στην περιοχή του «Αλμυρού», υπάρχει πηγή που αναβλύζει χλιαρό ιαματικό νερό. Στο σημείο αυτό ο Γκρώμαν είχε κατασκευάσει λουτρά με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τους εργάτες για θεραπευτικούς λόγους – κτίσματα που δεν σώζονται σήμερα. Ψηλότερα βρίσκεται η είσοδος μιας στοάς που διαπερνάει το λόφο και καταλήγει στο λόφο πάνω από το Μαλλιάδικο και τον Καλόγερο, αλλά απαιτείται έμπειρος συνοδός γιατί κρύβει μερικά πολύ επικίνδυνα σημεία.

SERIFOS-sights-Mega-Livadi σεριφος τι να δεις

Βαγονέτα και σκάλα φόρτωσης στο Μέγα Λιβάδι, Σέριφος © discover-serifos.com

Επιστροφή στην αρχή ⬆️

6

Το Μοναστήρι των Ταξιαρχών

Ανάμεσα στη διασταύρωση προς Πλατύ Γιαλό και το χωριό Γαλανή, στο βόρειο τμήμα της Σερίφου, βρίσκονται η εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής με το μικρό κοιμητήριο και απέναντί της το ανδρικό Μοναστήρι των Ταξιαρχών, αφιερωμένο στους προστάτες του νησιού Αρχάγγελους Γαβριήλ και Μιχαήλ. Η κατασκευή του τοποθετείται στα τέλη του 16ου αιώνα, αλλά λέγεται ότι προϋπήρχε στη θέση του μία μικρή εκκλησία από τα μέσα του 15ου αιώνα. Κατά την παράδοση, ένα Κυπριακό καράβι που έφυγε από την Κύπρο το 1570, όταν αυτή καταλήφθηκε από τους Τούρκους, κατέληξε στον Πλατύ Γιαλό. Στο πλοίο αυτό υπήρχε η εικόνα του Ταξιάρχη (Μιχαήλ), την οποία ο καπετάνιος δώρισε στο εκκλησάκι. Την ίδια περίοδο άρχισαν να κατασκευάζονται γύρω του τα κελιά όπου έμεναν οι μοναχοί. Η εικόνα θεωρήθηκε θαυματουργή, έκανε το εκκλησάκι γνωστό στις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα και του απέφερε σημαντικό πλούτο από τα αφιερώματα που έστελναν οι πιστοί. Το γεγονός αυτό δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πειρατών που λεηλατούσαν το Αιγαίο και στάθηκε αφορμή συχνών επιδρομών στο νησί, με τον Ταξιάρχη να είναι ένας από τους κύριους στόχους. Το κτίσμα υπέστη επανειλημμένα πολλές ζημιές, μέχρι που το 1659 πήρε την τωρινή φρουριακή μορφή του. Το «καστρομονάστηρο» -πλέον- των Ταξιαρχών απέκτησε οχυρωματική σχεδίαση με ψηλό περιμετρικό τείχος, πολεμίστρες και παρατηρητήρια για τους σκοπούς, τα οποία δυστυχώς δεν σώζονται σήμερα. Η μία και μοναδική μικρή είσοδός του τοποθετήθηκε ψηλά (σχεδόν 4 μέτρα) και η πρόσβαση σε αυτή γινόταν με κινητή σκάλα που αφαιρούνταν όταν δεχόταν επιδρομές, ενώ αργότερα αντικαταστάθηκε από μόνιμη, πετρόχτιστη. Ακριβώς από πάνω της ανοίχτηκε μία χαραμάδα, από την οποία οι μοναχοί αμύνονταν ρίχνοντας καυτό λάδι για να αποτρέψουν την είσοδο των επιδρομέων. Περνώντας το κατώφλι της Μονής ξεπροβάλει ο θολωτός ναός, με τη ζωηρά χρωματισμένη δίφυλλη πόρτα του να κάνει έντονη αντίθεση με τη ρυτιδιασμένη πρόσοψή του. Πίσω από το διπλό καμπαναριό βρίσκεται ο τρούλος της εκκλησίας, ολόλευκος όπως όλο το κτίσμα του Μοναστηριού. Το εσωτερικό ήταν καλυμμένο από τοιχογραφίες, μεγάλο μέρος των οποίων καταστράφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά το άριστα διατηρημένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του φιλοξενεί ακόμα πολλές αγιογραφίες, εικόνες και τάματα. Το κέντρο του δαπέδου κοσμεί από τα μέσα του 17ου αιώνα μία μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφο τον δικέφαλο αετό, ένα σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που υιοθετήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο ναός είναι περιτριγυρισμένος από τους διάφορους χώρους του Μοναστηριού, απλωμένοι σε δύο επίπεδα, όπως το ηγουμενείο, το αλληλοδιδακτικό σχολείο, η βιβλιοθήκη, το πλυσταριό, οι χειρόμυλοι, το μαγειρείο και τα κελιά των μοναχών. Παλιότερα έμεναν εδώ δεκάδες καλόγεροι, που φρόντιζαν τη Μονή και τα κτήματά της. Το 1950 είχαν απομείνει τρείς – ανάμεσά τους ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Κοτσίκος, ο οποίος μετά από λίγα χρόνια παρέμεινε μόνος να συντροφεύει τους επισκέπτες με τη φιλοξενία και τη φιλικότητά του, ενώ παράλληλα είναι εφημέριος στην Παναγιά, τη Γαλανή και τον Καλλίτσο.

Πριν από την επίσκεψή σου φρόντισε να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά στο (+30) 22810 51027, για να ενημερωθείς για τις ώρες που είναι ανοιχτό προς το κοινό.

SERIFOS-sights-Taxiarches-Monastery σεριφος τι να δεις

Μονή Ταξιαρχών, Σέριφος © discover-serifos.com

7

Άσπρος Πύργος

Στη διαδρομή από τη Χώρα προς τους οικισμούς του Μεγάλου Λιβαδιού και του Κουταλά, λίγο πριν την κεντρική διασταύρωση, βρίσκεται ένα ιδιαίτερο μνημείο της Σερίφου: ο Άσπρος Πύργος.

Η χρονολογία κατασκευής του δεν είναι βέβαιη, αλλά τοποθετείται ανάμεσα στον 4ο και τον 3ο αιώνα π.Χ. Οι μεγάλοι λευκοί μαρμάρινοι ογκόλιθοι που τον αποτελούν υψώνονταν κυκλικά για περίπου 12 μέτρα, περιβάλλοντας το ισόγειο και τους δύο ορόφους του. Πλέον σώζεται ένα μικρό μέρος του, με μέγιστο ύψος σχεδόν 5 μέτρα.

Τα χαρακτηριστικά του Άσπρου Πύργου και η πανοραμική θέα του σημείου όπου βρίσκεται υποδεικνύουν ότι λειτουργούσε ως παρατηρητήριο – πιθανότατα για την προστασία αρχαίων ορυχείων της περιοχής. Η μοναδική είσοδος βρισκόταν στο ισόγειο και μία στενή ελικοειδής σκάλα οδηγούσε εσωτερικά προς τους ορόφους, όπου λιγοστά ανοίγματα εξυπηρετούσαν ως παράθυρα και πολεμίστρες.

Το κτίσμα καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα, υπό άγνωστες συνθήκες. Μεγάλο μέρος του κατέρρευσε προς το εσωτερικό, σφραγίζοντάς το, ενώ οι υπόλοιποι λίθοι σκόρπισαν γύρω του. Στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα μικρό κοιμητήριο και χτίστηκαν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο και ένα κτίσμα που εξυπηρετεί ως πανηγυροκέλι.

Οι τετραετείς εργασίες αποκατάστασης του Άσπρου Πύργου (2010-2014), φανέρωσαν τμήματα από τα χαλάσματά του να έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μεταγενέστερων κτισμάτων, κρυμμένα πίσω από το σοβατισμένο πέτρινο τοίχο τους. Αν παρατηρήσεις θα δεις μαρμάρινους λίθους ενσωματωμένους στο κτίσμα της μικρής εκκλησίας, οι οποίοι αποτελούν δομικό κομμάτι της και δεν αφαιρέθηκαν.

SERIFOS-sights-Aspros-Pirgos σεριφος τι να δεις

Άσπρος Πύργος, Σέριφος © discover-serifos.com

8

Πανηγύρια

Οι κάτοικοι της Σερίφου διατηρούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος και τη βοηθούν να παραμείνει πιστή στον παραδοσιακό Κυκλαδίτικο χαρακτήρα της.

Καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται περισσότερα από τριάντα πανηγύρια – ένας διαχρονικός τρόπος διασκέδασης και θρησκευτικής λατρείας, βαθιά ριζωμένος στη λαϊκή νησιωτική παράδοση, όπου επισκέπτες και ντόπιοι θα φάνε, θα πιουν και θα γλεντήσουν τιμώντας τους τοπικούς αγίους. Οργανώνονται από τους «κτήτορες» της κάθε εκκλησίας, οι οποίοι μεριμνούν για όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Μέσα σε αυτές είναι και το φαγητό, συνήθως μαγειρευτό κατσικάκι, φάβα και πατάτες, το οποίο μοιράζεται δωρεάν στους παρευρισκόμενους και συνοδεύεται από ντόπιο Σεριφιώτικο κρασί.

SERIFOS-Festivities σεριφος τι να δεις

Πανηγύρι του Σωτήρα στο Καλό Αμπέλι, Σέριφος © discover-serifos.com

9

Φαγητό

Η θάλασσα, ο ήλιος και οι διακοπές χρειάζονται και καλό φαγητό! Ξεκινώντας από τη Χώρα, θα απολαύσεις σπιτική κουζίνα και μαγευτική θέα στο «Αλώνι», μεσογειακές και Σεριφιώτικες λιχουδιές στη «Μαραθόριζα» και λαχταριστές ποικιλίες ή γλυκά στο παραδοσιακό καφενείο «Στου Στράτου». Οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν το στέκι τους στο «Μπακακάκι» στο Λιβάδι, ενώ για ψητά και μαγειρευτά στο εστιατόριο του «Αλέξανδρος – Βασιλεία» στη παραλία Λιβαδάκια. Αν επισκεφτείς το Μέγα Λιβάδι, μην παραλείψεις να γευματίσεις στο ταβερνάκι «Ο Κύκλωπας».

SERIFOS-dining σεριφος τι να δεις

10

Διασκέδαση

Η Σέριφος προσφέρει διασκέδαση για κάθε γούστο και διάθεση. Για καφέ και ποτό όλες τις ώρες της ημέρας προτίμησε το café του «Αλέξανδρος – Βασιλεία» πάνω στη παραλία Λιβαδάκια ή το παραδοσιακό καφενείο «Στου Στράτου» στην Άνω Πιάτσα της Χώρας. Κατηφορίζοντας προς την Πλατεία των Μύλων επιβάλλεται στάση για ευφάνταστα κοκτέιλ στο «Αέρινο» και τον «Βάτραχο», ή στο club «Shark» στο Λιβάδι.

SERIFOS-bar-club σεριφος τι να δεις


Τι πρέπει να γνωρίζεις για την Σέριφο

Πως θα φτάσεις στο νησί: Από το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια. Συμβατικό πλοίο: περίπου 4:40 ώρες Ταχύπλοο: περίπου 2:30 ώρες

Υπηρεσία θαλάσσιου ταξί από και προς τη Σέριφο με φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος από το «Serifos Sea Taxi Services».

Πλοία συνδέουν το λιμάνι της Σερίφου με διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κύθνο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο).

? Τύπος διακοπών: Οικογένειες με μικρά παιδιά – Ζευγάρια – Μεγάλες παρέες – Ιστιοπλοΐα – Camping Ηρεμία και χαλάρωση, έμφαση σε μη οργανωμένες παραλίες με καθαρά νερά

? Δραστηριότητες: 

 • Καταδύσεις στα κρυστάλλινα νερά και τον ποικιλόμορφο βυθό της Σερίφου ή θαλάσσια σπορ και flyboard στην επιφάνεια, με τις υπηρεσίες της σχολής «Serifos Scuba Divers»
 • Περίπλους του νησιού με τα ενοικιαζόμενα σκάφη ή το θαλάσσιο ταξί του
 • Πεζοπορικές διαδρομές σε 16 μονοπάτια, για όλα τα επίπεδα δυσκολίας
 • Κέφι και τραγούδι στα δεκάδες πανηγύρια και στο ετήσιο μουσικό Φεστιβάλ της Σερίφου
 • Αγώνες δρόμου και κολυμβητικοί αγώνες στο ετήσιο Serifos Sunset Race τον Σεπτέμβριο

? Νυχτερινή ζωή: Στη Σέριφο η πολυκοσμία με την ηρεμία απέχουν λίγα μόλις βήματα. Από την πολυσύχναστη πλατεία της Πάνω Χώρας μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να βρεθείς στην κορυφή του Κάστρου, με μία θέα που προκαλεί δέος και μία ανατολή που κόβει την ανάσα. Στο Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού, διασκεδάζεις δίπλα στη θάλασσα και με μια σύντομη βόλτα βρίσκεσαι σε αμμουδερή παραλία, έχοντας για μουσική το κύμα.

Επιστροφή στην αρχή ⬆️

Κορυφαίες παραλίες στη Σέριφο

 1. Άγιος Σώστης: Απόσταση από τη Χώρα: 7,1 χλμ. Απόσταση από το Λιβάδι: 2,6 χλμ. Απόσταση από το λιμάνι: 2,9 ν.μ.
  Στα μέσα της διαδρομής από την παραλία του Αυλόμωνα προς την Ψιλή Άμμο θα συναντήσεις την ταμπέλα που θα σε οδηγήσει δεξιά προς τον Άγιο Σώστη και σε 500 μέτρα θα φτάσεις στον χώρο στάθμευσης. Αν βρεις την πόρτα της μάντρας ανοιχτή, ίσως μπεις στον πειρασμό να φτάσεις στην παραλία με το μεταφορικό σου μέσο. Θα σε συμβουλεύαμε όμως να το αποφύγεις, αφενός γιατί ο χωματόδρομος είναι συχνά δύσβατος λόγω των βροχοπτώσεων του χειμώνα και αφετέρου γιατί είναι στο χέρι όλων μας η διατήρηση της ομορφιάς και της φυσικότητας του τοπίου. Η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσεις με τα πόδια άλλωστε είναι μικρή. Ήδη από ψηλά θα μαγευτείς από τη θέα της γραφικότερης και σίγουρα μίας από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Το όνομά της το πήρε από το ομώνυμο ξωκλήσι που στέκεται μοναχό στα βράχια του κάβου και ζωντανεύει με το μοναδικό πανηγύρι του το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου. Επιβάλλεται να πάρεις τη φωτογραφική σου μηχανή και να ανέβεις τα λιγοστά σκαλάκια μέχρι το εκκλησάκι του Άη Σώστη, να εξερευνήσεις τα άγρια βράχια που απλώνονται πίσω του και να κάνεις μία βουτιά από το μικρό μώλο που βρίσκεται χαμηλότερα. Η παραλία έχει χρυσή άμμο, καλύπτεται σχεδόν μέχρι τη μέση της με μεγάλα αλμυρίκια και έχει απέναντί της το νησάκι του Βου. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει ακόμα ένας κόλπος με την παραλία Βορεινό Πλακωτό, η οποία ταλαιπωρείται συχνά από τους δυνατούς βοριάδες και δεν ενδείκνυται για μπάνιο. Προτείνουμε να εφοδιαστείτε με νερό / σνακ και να φτάσεις νωρίς για να προλάβεις σκιερή θέση – ο ήλιος κρύβεται πίσω από τη Χώρα της Σερίφου και τα γύρω βουνά νωρίτερα στις ανατολικές παραλίες του νησιού.
SERIFOS-beach-Agios-Sostis σεριφος τι να δεις παραλια αγιος σωστης

Παραλία Άγιος Σώστης, Σέριφος © discover-serifos.com

 • Ψιλή Άμμος: Απόσταση από τη Χώρα: 8 χλμ. Απόσταση από το Λιβάδι: 3,5 χλμ. Απόσταση από το λιμάνι: 3,6 ν.μ.
  Η Ψιλή Άμμος βρίσκεται στα ανατολικά, λίγο μετά το Φράγμα, και είναι η δημοφιλέστερη παραλία της Σερίφου. Η μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά, χωρίς ίχνος βότσαλου και με αρκετά σκιερά σημεία, έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες και ανακηρύχθηκε «καλύτερη παραλία της Ευρώπης» το 2003. Τα παιδιά τη λατρεύουν για τα ρηχά καταγάλανα νερά της, ενώ οι φίλοι της ρακέτας βρίσκουν εδώ το ιδανικό τερέν. Το τοπίο είναι εξωτικό όταν το κύμα γλύφει την ακτή και ταυτόχρονα ονειρικό όταν ξεπροβάλλουν τα κρινάκια με τα ολόλευκα άνθη τους μέσα από την άμμο. Στα δεξιά υπάρχει μία μικρή παραλία ανάμεσα στα βράχια, στην οποία θα φτάσετε κολυμπώντας για λίγα λεπτά, ενώ ο κάβος στα αριστερά κρύβει την παραλία του Άη Γιάννη. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα δυσκολευτείς να βρεις να παρκάρεις, ωστόσο αν σκοπεύεις να επισκεφθείς μετά το μπάνιο σου ένα από τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους χώρους στάθμευσης που διαθέτουν. Προτείνουμε να αποφύγεις την Ψιλή Άμμο αν τα μελτέμια του Αιγαίου είναι αγριεμένα, αφού η άμμος τρυπώνει παντού και είναι δυνατή σαν μαστίγιο.

  Παραλία Ψιλή Άμμος, Σέριφος © discover-serifos.com

  Παραλία Ψιλή Άμμος, Σέριφος © discover-serifos.com

 • Βαγιά Απόσταση από τη Χώρα: 11,1 χλμ. Απόσταση από το Λιβάδι: 6,6 χλμ. Απόσταση από το λιμάνι: 5,3 ν.μ.
  Με αφετηρία το Λιβάδι και φτάνοντας στον μεγάλο όρμο του Κουταλά, θα συναντήσεις πρώτη τη Βαγιά, μία από τις τρείς όμορφες παραλίες του. Μπορείς να σταθμεύσεις στην άκρη του δρόμου και να περπατήσεις, ή να κατέβεις το χωματόδρομο που φτάνει κοντά στην ακτή. Μία παραλία με άγρια ομορφιά, χοντρή άμμο και ίσως τον ομορφότερο βυθό το νησιού, με χρωματιστά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Εάν καθίσεις μέχρι το ηλιοβασίλεμα θα αποζημιωθείς από τη θέα του ήλιου που χάνεται πίσω από τον Άσπρο Κάβο. Φυσική σκιά δεν υπάρχει, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκαν λίγες ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μοναδική παραφωνία στο τοπίο είναι οι τσιμεντένιοι σκελετοί αυθαίρετων κατοικιών που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Προτίμησε το μεσαίο και το αριστερό τμήμα της παραλίας, αφού μία μεγάλη πέτρινη πλάκα στο δεξί μέρος της ακρογιαλιάς δυσκολεύει την είσοδο στη θάλασσα.

  SERIFOS-beach-Vagia σεριφος τι να δεις παραλι βαγια

  Παραλία Βαγιά, Σέριφος © discover-serifos.com

 • Γάνεμα Απόσταση από τη Χώρα: 11,6 χλμ. Απόσταση από το Λιβάδι: 7,1 χλμ. Απόσταση από το λιμάνι: 5,6 ν.μ.
  Το Γάνεμα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σερίφου, γειτονεύει με την παραλία του Κουταλά και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Βαγιά. Στην ανατολική πλευρά της θα βρεις εύκολα να παρκάρεις και, κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια και χαμηλά βράχια, θα φτάσεις στην ακτή. Υπάρχει και δρόμος που διασχίζει τον ομώνυμο οικισμό και καταλήγει περίπου στα μισά της παραλίας αλλά δεν συνιστάται, αφού ουσιαστικά πρόκειται για κοίτη ποταμού που ρέει το Χειμώνα. Το έδαφος είναι κακοτράχαλο με μεγάλες πέτρες και το πλάτος οριακό για να περάσουν δύο αυτοκίνητα, σε περίπτωση που συναντήσετε κάποιον από την αντίθετη κατεύθυνση.
  – Η παραλία αυτή έχει δύο πρόσωπα: από τη μεριά του χώρου στάθμευσης και μέχρι τη μέση, η παραλία είναι αμμώδης με πολύ λίγες πέτρες, ενώ στη δυτική πλευρά της έχει χοντρό ανοιχτόχρωμο βότσαλο. Όποιο σημείο της και να διαλέξεις δεν έχει σημασία, αφού η καταγάλανη δροσερή θάλασσα θα σε κρατήσει μέσα με τις ώρες.
  – Προτίμησε την πλευρά με το βότσαλο αν φυσάνε δυνατοί άνεμοι – φυλάει καλύτερα όσο πλησιάζεις στα βράχια. Στο σημείο αυτό θα βρεις και ταβερνάκι, ενώ άλλο ένα βρίσκεται πιο ψηλά, στον κεντρικό δρόμο που κατευθύνεται προς Κουταλά.

  SERIFOS-beach-Ganem σεριφος τι να δεις παραλια γανεμα

  Παραλία Γάνεμα, Σέριφος © discover-serifos.com

  1. Συκαμιά Απόσταση από τη Χώρα: 10 χλμ. Απόσταση από το Λιβάδι: 14,5 χλμ. Απόσταση από το λιμάνι: 9,0 ν.μ.
   Πρόκειται για την παραλία του ομώνυμου οικισμού, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού. Η Συκαμιά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και έχει μία από τις μεγαλύτερες αμμουδιές της Σερίφου, με διάσπαρτα μικρά βότσαλα και δέντρα. Ο δρόμος που ξεκινάει ανάμεσα από τους οικισμούς της Παναγιάς και του Πύργου, κατηφορίζει και χωρίζεται στα δύο, λίγο πριν την ακτή. Προς τα αριστερά φτάνει σε ταβερνάκι με άνετο χώρο στάθμευσης και πιο πυκνή φυσική σκιά στην παραλία. Ευθεία φτάνει σε μικρότερο χώρο στάθμευσης, περίπου στη μέση του κόλπου, ενώ με κατάλληλο όχημα μπορείς να πλησιάσεις πιο κοντά στη θάλασσα. Από τη δεξιά πλευρά, κοντά στα βράχια που οδηγούν στην παραλία Σκάλα, θα απολαύσεις ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στο απέραντο γαλάζιο που απλώνεται μπροστά σου. Συμβουλέψου τον καιρό πριν επισκεφθείς τη Συκαμιά, αφού ταλαιπωρείται συχνά από τους δυνατούς βοριάδες του καλοκαιριού.

   SERIFOS-beach-Sikamia σεριφος τι να δεις παραλια συκαμια

   Παραλία Συκαμιά, Σέριφος © discover-serifos.com

Τοπικές γεύσεις

Τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της Σερίφου είναι η «φουρνιστή» ρεβιθάδα, οι μυρωδάτοι μαραθοκεφτέδες, τα ολόφρεσκα αμπελοφάσουλα, η λούζα και η φάβα που σερβίρεται στα πανηγύρια της. Προτίμησε να αντικαταστήσεις τη φέτα με ντόπια ξινομυζήθρα στη σαλάτα σου και να συνοδεύσεις τα γεύματά σου με Σεριφιώτικο κρασί ή σούμα. Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι το παστάκι Σερίφου – ένα απλό αλλά γευστικό επιδόρπιο με κρέμα βανίλιας και σοκολάτας πάνω σε μπισκότα. Φεύγοντας μην ξεχάσεις να πάρεις κάπαρη με καπαρόφυλλα, θυμαρίσιο μέλι και σκληρό τυρί Σερίφου.

Στις αρχές του Αυγούστου διοργανώνεται στη Χώρα ένα όμορφο παζάρι τοπικών προϊόντων, από το Σύλλογο Γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα», όπου θα βρεις γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και διάφορα βότανα. Παράλληλα με το παζάρι στήνεται γλέντι με χορευτικά του Συλλόγου, παραδοσιακούς μεζέδες και άφθονο Σεριφιώτικο κρασί. Η ημερομηνία δεν είναι σταθερή αλλά ανακοινώνεται έγκαιρα.

SERIFOS-Traditional-Delicacies

Παραδοσιακά προϊόντα Σερίφου © discover-serifos.com

 • Ρεβιθάδα μαγειρεμένη στο φούρνο
 • Μαραθοκεφτέδες: κεφτεδάκια με μάραθο
 • Λούζα: παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων
 • Αμπελοφάσουλα: σερβίρονται ως σαλάτα
 • Κάπαρη
 • Παστάκι Σερίφου: ένα απλό αλλά γευστικό επιδόρπιο με κρέμα βανίλιας και σοκολάτας πάνω σε μπισκότα
 • Ξινομυζήθρα και Σκληρό τυρί Σερίφου
 • Σεριφιώτικο κρασί
 • Σούμα

Διαμονή στη Σέριφο

Στη Σέριφο θα βρεις εξαιρετικές επιλογές διαμονής, που θα πλαισιώσουν την εμπειρία διακοπών σου με τον καλύτερο τρόπο. Δες τις επιλογές σου με ένα κλικ στη λίστα μας στην trivago.gr.

3-Coco-Mat-Eco-Residences-Serifos2 λιγοτερο τουριστικα νησια ελλαδα σεριφος1-Coco-Mat-Eco-Residences-Serifos λιγοτερο τουριστικα νησια ελλαδα σεριφος2-Maroussas-Apartments3 λιγοτερο τουριστικα νησια ελλαδα

Ξενοδοχεία στη Σέριφο

Επιστροφή στην αρχή ⬆️


Διάβασε ακόμα…

8 από τα πιο αυθεντικά ελληνικά νησιά