Tα έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα

Από , 20/02/2014

Στο πνεύμα των αποκριών με διάθεση και κέφι, διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα, τη λεγόμενη Κρεάτινη. Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, όπου παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής.

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι τα έθιμα αυτής της μέρας στις γωνιές της χώρας μας;
Στην Ελλάδα την Τσικνοπέμπτη θα πραγματοποιηθούν βλάχικοι αλλά και προεδρικοί γάμοι, θα χορέψουν πάνω από φωτιές και τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια θα ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Γιατί ο έρωτας περνάει από το στομάχι…

Tα έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα


ΠΑΤΡΑ


Η Πάτρα κάθε Τσικνοπέμπτη αποκτά ένα σύννεφο ομίχλης που δεν οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα, αλλά στον καπνό που αναδύεται από τις ψησταριές που στήνονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Τοπικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα, όπως “Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι γύρω δρόμοι.
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την επιβίωση της πουλούσε κουλούρια. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η φάρσα μάλιστα περιλάμβανε την άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και την άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον ή Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.

? Δείτε τα καρναβαλικά νέα της Πάτρας εδώ.

? Βρείτε επιλογές για διαμονή στην πόλη της Πάτρας εδώ.


ΚΕΡΚΥΡΑ


Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι. Δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell’ arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ’ αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες.

? Αν θέλετε να ζήσετε από κοντά το έθιμο, εξασφαλίστε τη διαμονή σας εδώ.

 

kerkyra

©Simon Baddeley


ΞΑΝΘΗ


Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συναυλίες. Στη «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων»  όλοι οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ διοργανώνεται παράλληλα και η συναυλία «Μπάντα Τέτοια», πολύ τραγούδι, κέφι και χορό!

? Βρείτε περισσότερες εκδηλώσεις στην Ξάνθη εδώ.

? Γλεντήστε με την ψυχή σας, κλείνοντας δωμάτιο στην πόλη της Ξάνθης εδώ.
καρναβαλι τσικνοπεμπτη εθιμα καρναβαλι τσικνοπεμπτη εθιμα


ΣΕΡΡΕΣ


Τέτοια μέρα οι αλάνες των Σερρών παίρνουν φωτιά, κυριολεκτικά, μιας και εκεί οι ντόπιοι τηρούν το έθιμο και αφού ψήνουν το κρέας, πηδούν από πάνω από αυτήν. Στο τέλος της βραδιάς δεν λείπουν τα «προξενιά», αφού κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει αυτόν το ρόλο, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύει τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

? Απολαύστε τα έθιμα των Σερρών, κλείνοντας δωμάτιο εδώ.

καρναβαλι τσικνοπεμπτη εθιμα καρναβαλι τσικνοπεμπτη εθιμα


ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Στην Κομοτηνή τη Τσικνοπέμπτη καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή. Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Και γιατί αυτό το έθιμο, για να αποδείξουν την ισχύ της παροιμίας «έρωτας περνάει από το στομάχι».

? Ζήστε από κοντά τη χαρά του έρωτα της Αποκριάς, κάνοντας κράτηση εδώ.


ΘΗΒΑ


Στη Θήβα αρχίζει ο “βλάχικος γάμος” που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό.
Ο “βλάχικος γάμος” είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα.

 

? Πώς μοιάζει ένας βλάχικος γάμος; Ζήστε το από κοντά περνώντας το τριήμερο στη Θήβα! Κλείστε τη διαμονή σας εδώ.


Διαβάστε ακόμα: