Ερμούπολη: Το υπαίθριο μουσείο της Σύρου

Από , 21/03/2014

Η Ερμούπολη, που πήρε το όνομα της από τον αρχαίο θεό Ερμή, υπήρξε ως ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια του 19ου αιώνα. Η μεγάλη ανάπτυξή της, τη μετέτρεψε σε μια πόλη-λιμάνι ισάξια με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις της εποχής. Η Ερμούπολη έγινε γρήγορα μια πόλη στολίδι με τα δημόσια κτίρια της να αποτελούν υπέροχα δείγματα αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες όπως ο Ziller, ο Sampo και ο Erlacher. Την ίδια περίοδο χτίστηκαν πανέμορφες ιδιωτικές κατοικίες και νεοκλασσικά αρχοντικά. Σήμερα η Ερμούπολη είναι ένα σπουδαίο τουριστικό, εμπορικό αλλά και διοικητικό κέντρο με έντονη τουριστική, πνευματική και πολιτιστική κίνηση.


Η πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων αποπνέει μια αύρα νεοκλασικού ρομαντισμού συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη. Ακολουθώντας τα γραφικά σοκάκια οι επισκέπτες ανακαλύπτουν εικόνες και εμπειρίες μιας άλλης εποχής συναντώντας μνημεία και νεοκλασικά κτίρια από την αγέρωχη ιστορία.

Από το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, εμπνευσμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ και τα ανάκτορα της Τροίας, το θέατρο Απόλλων που αποτελεί μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, τα αρχοντικά που δεσπόζουν στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, τη δημοτική βιβλιοθήκη και τα αξιοθαύμαστα μουσεία του νησιού, το Ναό της Ανάστασης και τις άλλες πανέμορφες Oρθόδοξες και Καθολικές εκκλησίες, η εικόνα της Ερμούπολης παραπέμπει σε κάτι πολύ περισσότερο από μια όμορφη νησιωτική πρωτεύουσα, παραπέμπει σε ένα υπαίθριο μουσείο που αξίζει κανείς να εξερευνήσει απ’ άκρη σ’ άκρη.

Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα με τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια ζωντανή πόλη που σφύζει από ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Ερμούπολη διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία υποδομών για τη διαμονή, την εστίαση, τη διασκέδασή και τη χαλάρωση όλων των επισκεπτών με πληθώρα από επιλογές καταλυμάτων, καφέ, εστιατορίων και bar καθώς και αφθονία αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

ermoupoli-syros-photoby-Jack-56

Ερμούπολη, Σύρος Πηγή:flickr, Φωτογράφος:Jack-56

Κύριο πολιτιστικό θεσμό του νησιού και σημείο αναφοράς για του επισκέπτες αποτελούν το φεστιβάλ Σύρος Πολιτισμός που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και δίνουν μια ακόμη πιο εντυπωσιακή πολιτιστική χροιά στο νησί.

Η Ερμούπολη αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού που συνδέεται καθημερινά με τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας, των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου ενώ σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού που προσφέρει απευθείας πτήσεις στην Αθήνα.

Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι πρόσφυγες της Χίου, των Ψαρών, της Σάμου και της Κάσου εδραιώνονται στο νησί της Σύρου και σιγά σιγά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη ναυτιλία και το εμπόριο, χτίζοντας μια νέα πόλη με πρώτο τον ορθόδοξο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, πέρα από τον οικισμό της Άνω Σύρου, μια πόλη αφιερωμένη στο θεό του εμπορίου, τον Ερμή, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Ερμούπολη.

Το λιμάνι παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και γίνεται το εμπορικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας, των ναυπηγείων καθώς και διαφόρων διοικητικών υπηρεσιών φτάνοντας το 1856 ο πληθυσμός της Ερμούπολης να έρχεται δεύτερος μετά την Αθήνα.

Η πόλη σύντομα κατακλύζεται από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων μεταξύ άλλων του Νεόφυτου Βάμβα και του Ελευθερίου Βενιζέλου που αποφοιτεί από το πρώτο γυμνάσιο του νησιού. Ο μεγάλος λιμός όμως του 1941 φέρει την πόλη στα πρόθυρα μια ολικής καταστροφής που μετά τον πόλεμο παλεύει να επανεδραιωθεί για αρκετό καιρό.

syros ermoupolu night

Σήμερα η πόλη αποτελεί διοικητικό πυρήνα όλων των Κυκλάδων και της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου συγκεντρώνοντας όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δικαστήρια, το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ναυπηγείο αποπνέοντας όπως πάντα τον αριστοκρατικό αέρα μιας πριγκίπισσας…


Πιείτε και εσείς τον καφέ σας ένα ηλιόλουστο πρωινό στην πανέμορφη Ερμούπολη. Κλείστε δωμάτιο και εισιτήρια τώρα!

Πηγή: syrosisland.gr


Κεντρική Φωτογραφία © Jack-56


Διάβασε ακόμα…

8 από τα πιο αυθεντικά ελληνικά νησιά