Αιγαίο

Αμοργός, ταξιδεύοντας στο χρόνο με τη δύναμη του αέρα

Από , 10/04/2014

Αμοργός, το νησί με την άγρια ομορφιά, την παράδοση, τη φιλοξενία και το επιβλητικό τοπίο. Πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ υπάρχουν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Αμοργό. Η Αμοργός, με το μακρόστενο σχήμα της μοιάζει να προστατεύει τις ανατολικές μικρές Κυκλάδες. Περήφανη, στέκει στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου Πελάγους αποτελώντας το σταυροδρόμι όπου ο Βορράς συναντά το Νότο, ενώ παραμένει η “έξοδος” των νησιών  του ανατολικού Αιγαίου προς τα Μικρασιατικά παράλια.
Οι 11 εναπομείναντες μύλοι στέκουν αγέρωχοι, να μας θυμίζουν την παράδοση και την ιστορία του νησιού. Στους ντόπιους ο λόφος των μύλων ξυπνά μνήμες από την εποχή που έσφυζε από ζωή και φωνές όταν οι άνθρωποι έρχονταν να αλέσουν το σιτάρι τους. Στο νησί υπήρχαν όσοι μύλοι ήταν απαραίτητοι για τον πληθυσμό του. Υπολογίζεται πως κάθε ανεμόμυλος εξυπηρετούσε είκοσι με είκοσι πέντε οικογένειες.
Η λαβυρινθώδης Χώρα της Αμοργού, είναι χτισμένη ανάμεσα σε λόφους και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επισκέπτες της ως η ομορφότερη των Κυκλάδων.

Αμοργός Αμοργός Αμοργός Αμοργός

© visitgreece

Ποιος δε θα ήθελε να γνωρίσει το νησί του απέραντου γαλάζιου, με τις κρυστάλλινες παραλίες, τα υπέροχα μονοπάτια και τις όμορφες σπηλιές; Εγώ το έχω ήδη προγραμματίσει, κλείσε κι εσείς το δωμάτιο σας εδώ!


Διαβάστε ακόμα: