Πήλιο

Απόδραση στο χωριό, Πορταριά Πηλίου

Από , 09/01/2014

Έχετε ανάγκη από ηρεμία και χαλάρωση, να ξεφύγετε από την καθημερινότητα χωρίς όμως την ταλαιπωρία του ταξιδιού; Η λύση είναι το χωριό. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφα χωριουδάκια, μια επιλογή που σίγουρα θα σας αφήσει ικανοποιημένους είναι η Πορταριά Πηλίου.

πορταρια πηλιο πορταρια πηλιο

Ηλιοβασίλεμα στη Πορταριά
Πηγή: flickr Φωτογράφος:Nikos Peikos

Η Πορταριά είναι ένα  καταπράσινο ορεινό χωριό, με τρεχούμενα νερά, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων. Σε απόσταση  μόλις 13 χιλιομέτρων μακριά  από το Βόλο, ο επισκέπτης συναντά ένα απόλυτα παραδοσιακό χωριό με όμορφα αρχοντικά και  πέτρινα καλντερίμια.

Το όνομα του χωριού « Πορταριά » προέρχεται από το μοναστήρι της «Παναγίας της Πορταρέας» το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1273.
Για να απολαύσετε τη μαγεία της φύσης που θα συναντήσετε σε αυτό το χωριό θα πρέπει να το περπατήσετε. Οπότε εφοδιαστείτε με τα αθλητικά σας και ετοιμαστείτε να θαυμάσετε τα γραφικά καλντερίμια του χωριού,το πράσινο τοπίο, τη βρύση της Αδάμαινας, τα Αλώνια.

πορταρια πηλιο πορταρια πηλιο

Περίπατος στα καλντερίμια της Πορταριάς
Πηγή: flickr Φωτογράφος:Vicky Tsavdaridou

Αν είστε λάτρης της ορειβασίας έχετε τη δυνατότητα να εξασκήσετε το σπορ κάνοντας μια 3ωρη ανάβαση μέσα στο πράσινο προς την κορυφή της πλαγιάς, «Πλιασίδι» σε υψόμετρο 1548 μέτρων. Η θέα θα σας κόψει την ανάσα καθώς θα απολαμβάνετε τη θέαση της θάλασσας και τις κορυφές του Ολύμπου.

Κι επειδή ο χειμώνας ενδείκνυται για σκι σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο “Αγριόλευκες” σε απόσταση μόλις 12 χλμ από τη Μακρινίτσα με 6 πίστες και 5 αναβατήρες.

πορταρια πηλιο πορταρια πηλιο

Βόλος, θέα από το ξενοδοχείο Ξενία στην Πορταριά Πηλίου
Πηγή: flickr Φωτογράφος:Vicky Tsavdaridou

Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι:
Η κεντρική πλατεία των Ταξιαρχών με τον εντυπωσιακό πλάτανο.
Οι καταρράκτες στην τοποθεσία «Κάραβος» και η πηγή «Μάνα».
Το «Μουσείο κομπολογιού», με την εντυπωσιακή ποικιλία από κομπολόγια.
Οι εκκλησίες «Παναγίας της Πορταρέας» (1276) με τις εικόνες ιστορικής αξίας και ο «Αγ. Νικόλαος» (1856) με τις ανάγλυφες αγιογραφίες στο ιερό, στο δρόμο προς τα Χάνια.
Η Βυζαντινή μονή του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (13ος αιώνας), κοντά στην τοποθεσία Κάραβος, στο δρόμο προς τη Μακρυνίτσα.

Αν βρεθείτε στη Πορταριά  τη τελευταία εβδομάδα Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε  την αναπαράσταση του παραδοσιακού πηλιορείτικου γάμου και την αναβίωση των λαϊκών εθίμων.

Βρείτε το ιδανικό δωμάτιο στη Πορταριά Πηλίου στην trivago με ένα κλικ εδώ!

Κεντρική φωτογραφία: © madid#


Η λίστα με τις αποδράσεις επιβάλλεται να περιλαμβάνει τις εξής εμπειρίες: